Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai bine nu candidezi la locale decat sa accepti liste de consilieri fara criterii de integritate

Oricat de dificil ar fi sa formulezi reguli care sa nu creeze uneori nedreptati, criteriile de integritate reprezinta unul dintre cele mai importante instrumente pentru curatarea si modernizarea clasei politice. Monica Macovei are meritul de a fi adus acest concept pe scena politica romanesca, fara a reusi totusi sa-l impuna cu adevarat si pana la capat niciodata. Timp de un deceniu, partidele politice s-au alintat vorbind despre astfel de criterii, gasind insa intotdeauna un loc generos pentru exceptii, ambiguitati si amanari de tot soiul.

Alegerile locale din 2016 trebuie sa schimbe insa aceasta paradigma: nevoia publica de schimbare calitativa a politicienilor a fost exprimata pregnant si ultimativ in cadrul protestelor #Colectiv.  Nu va mai fi loc, in cadrul luptei pentru primarii, pentru uzualele tertipuri care sa ocoleasca cateva reguli clare:

  1. Politicieni fara dosare penale;
  2. Politicieni fara probleme de incompatibilitate;
  3. Politicieni fara afaceri cu statul si primariile pe care vor sa le conduca;
  4. Un numar ridicat (30%, 50%) de tineri pe listele de consilieri locali.

In ceea ce ma priveste, am cerut deja ca – in cazul validarii mele pentru candidatura la functia de primar al sectorul 5 din partea PNL – aceste criterii sa fie respectate. Din fericire, cazul meu e unul special, aproape tot leadershipul PNL sector 5 fiind compus din oameni foarte tineri (Cristian Olteanu, Bogdan Jelea, Marius Vintila) care au stat departe de putere in acesti ani. Acest proces va fi mai greu in zonele din “Romania profunda” unde mecanismele de schimbare generationala sunt mult mai sclerozate.

Totusi – tocmai pentru ca este un moment in care toata societatea romanesca cere schimbare politica si vrea lucrurile facute “altfel” – ii provoc pe toti colegii mei care se pregatesc pentru candidaturi la primarii sa prezinte propriilor filiale aceasta conditie pura si dura: fara criterii de integritate pentru listele de consilieri locali nu vor accepta pozitia de candidat! In fond, mainile lor vor fi  legate – la figurat si, uneori, la propriu – daca vor duce in spate, in patru ani de mandat, balastul vechii clase politice.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.