Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mult decât definitiv - Radu Mazăre și Sorin Strutinsky rămân condamnați definitiv în mega-dosarul Polaris

Radu Mazăre

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, și afaceristul Sorin Gabriel Strutinsky rămân, definitiv, cu pedepsele aplicate, deja definitiv, în mega dosarul de corupție „Polaris„, după ce un complet al instanței supreme a respins una dintre căile extraordinare de atac introduse de cei doi.

Mai precis ICCJ a respins contestațiile în anulare ale celor doi, prin care aceștia invocau pretinse vicii de ordin procedural pe parcursul judecării celor două etape ale procesului de mare corupție.

Definitiv X 2...

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de contestatorii condamnați Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Gabriel - Sorin împotriva deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 1643/1/2020, astfel cum a fost îndreptată prin încheierea din data de 7 martie 2022 care face parte integrantă din respectiva decizie.

În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorii condamnaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat Mazăre Radu Ştefan, până la prezentarea apărătorilor ale?i, în cuantum de 170 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă”, se arată în decizia de luni a ICCJ.

ICCJ a admis în principiu contestaţiile în anulare formulate de către Radu Mazăre şi Gabriel-Sorin Strutinsky împotriva deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători.

De asemenea, ÎCCJ a respins ca nefondate cererile de suspendare a executării deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, anunță Mediafax.

Instanța a fixat termen pentru soluționarea contestaţiilor în anulare la data de 10 octombrie 2022, pentru când vor fi citați și Radu Ștefan Mazăre, și Gabriel-Sorin Strutinsky, precum și persoana vătămată Primăria Municipiului Constanţa.

Decizia de luni a Inaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. Radu Mazăre se află în prezent în penitenciarul Jilava, unde execută pedepsele primite: nouă ani în dosarul retrocedărilor și cinci ani în dosarul Polaris.

Cazul Polaris

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a primit astăzi o condamnare de 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Polaris. Fostul edil se află în închisoare din mai 2019.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, ajutat de Sorin Strutinsky, a solicitat peste două milioane de euro, din care a primit aproximativ un million de euro şi aproape 2,5 milioane de lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, pentru a le facilita emiterea documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Radu Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding, al cărei asociat şi administrator era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului pentru o perioadă de 25 de ani, ulterior fiind încheiat şi un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

Anchetatorii au mai arătat, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada noiembrie 2006 - 2013, Radu Mazăre a participat la încheierea a 12 contracte între Primăria Constanţa şi o societate controlată de el şi de Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste şase milioane lei.

“Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale”, susţin procurorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.