Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai sunt doar 2 zile în care contribuabilii pot direcționa 2% din impozitul pe venitul anual

taxe si impozite

Cu o activitate impresionantă oferind servicii sociale competitive persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile, contribuind la întărirea mecanismelor democratice în România sau derulând programe de educație și prevenție în sănătate, mediu, cultură - pentru a da numai câteva exemple, organizațiile neguvernamentale sunt, în general, susținute prin fonduri externe nerambursabile și foarte puțin din fondurile bugetelor locale. Mecanismul 2% din impozitul pe venit - ca sursă complementară de finanțare a activității ONG-urilor, nu este suficient de cunoscut și ca atare nici utilizat în avantajul proiectelor extraordinare pe care organizațiile neguvernamentale le fac în plan central sau local. În anul 2006, se crea această posibilitate de direcționare a 2 % din impozitul pe veniturile anuale, oferind opțiunea contribuabililor de a direcționa o parte dintre veniturile anuale contribuind, astfel, la dezvoltarea sectorului neguvernamental respectiv a creșterii impactului activităților acestuia.

Statistica cuprinzând primele 50 de ONG-uri care reușesc să mobilizeze cei mai mulți contribuabili redirecționând 2 % din impozitul pe venitul anual aferent anului 2014, conform datelor ANAF, poate fi vizualizată la: http://goo.gl/Bm7ivM . În total, aproximativ 1,25 milioane de contribuabili au redirecționat 2 % din impozitul pe venit aferent anului 2014, un procent de aproape 20 % din numărul total al acestora, însumând 90 de milioane de lei, fiind direcționați către activități organizate în cadrul sectorului asociativ din România. În top-ul celor 50 de entități, în ordinea sumelor atrase prin acest mecanism, peste 80% dintre acestea derulează programe sociale, pentru persoane cu dizablități, pentru bătrâni sau copii. În total primele 50 de organizații au atras 20.1 milioane lei iar entitatea cu cel mai mare cuantum redirecționat în anul 2014 fiind Asociația „Help Autism”, cu o sumă de 3.2 milioane lei.

Fiecare dintre noi, în fața unei asemenea opțiuni la finalul unui an fiscal, trebuie să se gândească că numai prin astfel de contribuții o organizație precum este Teach for Romania poate pregăti și susține o rețea de 38 de tineri - cadre didactice, oferindu-le o bursă din sponsorizările primite și coordonându-i pentru a preda în școlile din zone dezavantajate, localizate preponderent în mediul rural. Teach for Romania a pregătit-o pe Anca, tanară profesoară de engleză, să predea la școala din Fundeni, județul Ilfov în condițiile în care la țară se simte cu adevărat, cel mai acut, lipsa cadrelor didactice cu solidă pregătire în domeniu. Hospice Casa Speranței, o altă organizație neguvernamentală care poate fi sprijinită din suma provenind din direcționarea a 2 % din venitul anual, asigură din anul 1992, din donațiile primite, servicii gratuite pentru pacienții cu boli incurabile. Emilia este doar una dintre pacientele care au câștigat aceste lupte, alături de echipa Hospice.

Acestea sunt doar 2 exemple de organizații neguvernamentale naționale care produc o schimbare în comunitățile din România, în țara noastră activând astăzi peste 90.000 de organizații neguvernamentale, peste 68 % dintre acestea neavând niciun angajat din considerente de constrângere bugetară, concentrând resursele colectate pentru rezolvarea unor probleme din societate.

Pentru ca impactul în comunitate a organizațiilor neguvernamentale să crească, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) încurajează cât mai mulți cetățeni să redirecționeze 2% din impozitul pe venit. Până pe data de 25 mai 2016, orice contribuabil poate depune Formularul 230 (cei cu venituri din salarii pe 2015) sau/și Declaratia 200 privind veniturile realizate din Romania (cei cu venituri și din alte surse tot pe 2015), la sediile ANAF.

MCPDC va continua eforturile realizate împreună cu reprezentanții ANAF pentru centralizarea datelor privind sumele aferente și anului 2015, concomitent cu o publicare periodică a acestora și o mai bună evidențiere a acestor contribuții în scopul întăririi legăturilor dintre organizațiile neguvernamentale și cetățeni. Redirecționează și tu 2 % către sectorul neguvernamental!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.