Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Make Germany empire again!

Bodea ie

Una dintre multele boli ale politicienilor e să se bage în seamă chiar și când nu au ce spune. Deși toți cred că funcția vine la pachet cu diploma de expert în comunicare, puțini realizează că, din frica de a nu părea ”prostul satului”, ajung ”papagalul lumii”.

Un exemplu din ”pepiniera” de ”lideri”... Parlamentarii pot face, pe lângă proiecte de legi, întrebări și interpelări la miniștri, dar și declarații politice. Astea se citesc în ”plen”, dar nu există obligație de cvorum. Așa că sala e mereu goală, fiind prezenți doar cei 5-10 ce își așteaptă rândul. Care, evident, în acele momente sunt preocupați să își repete textele, ca la școală, să nu cumva să se bâlbâie la tribună. Ei, care e relevanța unei astfel de ”declarații politice” pe care nu o ascultă nimeni? Că te preiau cei de la Radio România? Câți mai ascultă asemenea emisiuni în care auzi discursuri citite de pe foaie? Atunci, ce gândesc oamenii ăștia ce ar trebui să poarte grija națiunii? ”Să avem activitate!”, asta le e logica. Adică, să fie raportul de activitate parlamentară ticsit de declarații sforăitoare. Să vadă ONG-ul de monitorizare, presa și electoratul cât de harnic e deputatul sau senatorul. În vorbe fără rost și fără efect.

Alt exemplu, de la vârful lanțului trofic... Vasalul Germaniei, Klaus Iohannis, președintele României! Întors de la summit-ul NATO, cu un discurs festiv și un zâmbet superior, asigură țara că totul e frumos în lume, că el și-a atins obiectivele. Adică, ”dormi popor liniștit, NATO lucrează pentru tine!” Asta în ciuda demonstrațiilor de forță făcute pe acolo de Trump, îndreptățite de poziția de tătic ce aduce banii în casa plină de studenți cheflii. Și în pofida fețelor acre ale liderilor europeni cu pretenții atât de imense de hegemonie, încât voiau ei să spună cine să fie președinte în SUA, nu doar în România. Dar, cine știe, poate Mutulică al nostru ne-o fi crezând pe toți pe mintea lui: că nu vedem, nici nu auzim ce se întâmplă în jur, că om visa doar la vacanțe exotice și că om auzi în cap doar ”case, case, case, case, case, case”...

Ghinion! Pentru că stăpâna lui Klaus i-a dat de gol minciunile, anunțând relaxată ce era evident că pregătește de ani buni: "Noi, europenii, trebuie să ne luăm cu adevărat destinul în mâini”. Un ”plan Barbarossa” de care Otto cel Mare ar fi mândru: ”Make Germany empire again!”. Acum, fără războaie, ci, ca pe Wall Street: un ”hostile takeover”, cumpărând, ”pas cu pas”, conducătorii fiecărei țări. Ironia sorții sau sfidarea istoriei? După ce americanii ne-au eliberat de nemți în două rânduri, au ajuns nemții să pretindă că ne eliberează de americani.

Lucru pe care papagalul nostru îl știa prea bine, încă de când l-au desemnat guvernator peste landul românesc. Că doar nu te pune nimeni pe funcție fără să îți dea teme de casă. Și, când ești slugă, faci și pe prostul, faci și pe papagalul, dacă așa ți se cere. Pentru că la el nu e ca la parlamentari, din nepricepere. Pretinsul președinte al României nu vorbește păsărește degeaba, ci pe scenariu. Misiunea lui este să ne amăgească, să ne păcălească, să ne adoarmă. Să ducă oile în bârlog, spunându-le că face upgrade la stână. Vi se pare vouă măgar, dar tot lup deghizat e...

Dar, bucurați-vă! Am aflat și noi, în sfârșit, ce proiect de țară a primit Klaus de la Angela. Așa că, de-acum, pregătiți-vă să auziți discursuri extatice, cu accent nemțesc, despre cum bocancul necioplitului Trump e barbaric, în timp ce cizma domniței Merkel e fină, iar toculețul domnișorului Macron e moale.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.