Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marocul dorește un parteneriat corect cu Europa, în gestionarea migrației

Ambarcatiune migranti

Ministrul marocan de externe Nasser Bourita a cerut joi Europei "să îşi actualizeze viziunea asupra Africii" şi să stabilească împreună cu ţara sa un parteneriat "de la egal la egal" cu privire la gestionarea fluxurilor de migranţi în contextul în care presiunea migratorie asupra Marocului a crescut recent, relatează France Presse preluată de Agerpres.

"Suntem un partener adevărat sau doar un vecin de care ne este frică?", s-a întrebat şeful diplomaţiei marocane într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse şi publicat joi.

În acest sens, Nasser Bourita doreşte "claritate" din partea Europei, cerându-i "să-şi actualizeze viziunea asupra Africii".

"Nu putem cere ajutorul Marocului în problema migraţiei şi lupta împotriva terorismului, tratând în acelaşi timp ţara ca pe un obiect", a declarat ministrul care pledează pentru un parteneriat de "încredere" şi de "la egal la egal" cu Europa.

În acest sens, el şi-a reiterat opoziţia faţă de conceptul centrelor de primire în afara UE, preconizate de Uniunea Europeană pentru externalizarea gestionării fluxurilor de migraţie în afara graniţelor sale.

De la închiderea treptată a rutelor migratorii în Mediterana de est (Turcia-Grecia) şi centrală prin Libia (sau Tunisia) şi Italia, presiunea migratorie asupra Marocului s-a accentuat. Reţelele de trafic de migranţi şi-au intensificat activităţile pe coastele ţării devenite un punct de plecare, în principal spre Spania.

Uniunea Europeană şi-a exprimat dorinţa de a coopera mai mult cu Africa de Nord pentru a stopa fluxul de sosiri.

Cu toate acestea, există "un context politic în Europa ce face ca problema să fie mai importantă decât este în realitate", a mai estimat Bourita, reamintind că "partea esenţială a migraţiei în Africa, adică 84%, are loc în interiorul Africii" şi nu spre Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.