Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marocul, `îngrijorat` de actuala criză din Golf şi `dispus să-şi ofere bunele oficii`

forbes.com
mohamed maroc rege

Marocul este foarte "îngrijorat" de actuala criză din Golf şi "dispus să-şi ofere bunele oficii" pentru a ajuta la depăşirea ei, anunţă duminică un comunicat al Ministerului marocan al Afacerilor Externe, informează AFP preluat de agerpres.

"Marocul urmăreşte cu mare îngrijorare deteriorarea, în ultimele zile, a relaţiilor dintre Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Egipt şi alte ţări arabe pe de o parte, şi Qatarul pe de altă parte. De la începutul acestei crize, suveranul (Marocului) a menţinut un contact strâns şi permanent cu diferitele părţi", se pune în comunicat. 

Qatarul este izolat după decizia luată luni de Riad, Abou Dhabi, Manama şi Cairo de a rupe relaţiile lor diplomatice cu Doha, pe care o acuză că "susţine terorismul" şi se apropie de rivalul lor iranian. 

Marocul întreţine în mod tradiţional legături strânse cu ţările arabe din Golf. 

"Dat fiind legăturile personale solide" dintre suveran şi liderii din Golf "şi ţinând cont de parteneriatul strategic singular cu aceste state", Marocul "a avut grijă să nu se lanseze în declaraţii publice şi luări de poziţie pripite", explică Rabatul, care iese prima dată din tăcere pe marginea acestui subiect. 

Mohammed al VI-lea "a chemat toate părţile să dea dovadă de reţinere şi înţelepciune, în condiţiile în care Marocul se simte vizat îndeaproape de această criză, fără a fi direct implicat" şi "privilegiază o neutralitate constructivă", potrivit comunicatului. 

"De asemenea, dacă părţile o doresc, regatul este dispus să-şi ofere bunele oficii în vederea favorizării unui dialog deschis şi global, pe baza non-ingerinţei", conchide comunicatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.