Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic: Până la 80 la sută din cazurile de cancer mamar din România, depistate în stadii avansate

ghiduldesanatate.ro
cancer la san

În România, până la 80% din cazurile de cancer mamar sunt depistate în stadii avansate, fiind absolut necesară implementarea unui program de screening, susține medicul coordonator al Unității de Management pentru Screening la Institutul Oncologic din Cluj, Florian Alexandru Nicula, scrie Mediafax.

Medicul a precizat, marți, că până la 80% din cazurile de cancer mamar depistate anual sunt depistate în stadii avansate.

„Foarte multe, mult prea multe (cazuri în stadii avansate, n.r), deci un procent de peste 60-80% în stadii III- IV incurabile.Un procent foarte mic de stadii II, în alte țări, în care au programe de screening, repartiția lor pe stadii e exact inversă, deci au până în 60-80% stadii curabile și 20% stadii avansate, acesta e efectul principal al programelor de screeing, care crește curabilitatea și crește supraviețuirea femeilor respective, calitatea vieții lor, e foarte important să se introducă un astfel de program”, spune Nicula.

El a precizat că acum vorbim de un număr limitat pentru femeile care pot beneficia de acest tip de program, întrucât există de o limitare ce survine din resursele limitate existente la momentul actual.

„Numărul de femei e limitat prin resursele care există în momentul de față. Nu există suficiente unități mamografice acreditabile de calitate care să facă screening, să acopere populațional screening-ul. Atunci există un program al Ministerului Sănătății articulat de formare de personal în etapa I POCU și de investiții care să acopere această infrastructură”, informează medicul.

Întrebat când am putea avea un program național de screening de care să beneficizez cât mai multe femei, medicul a invocat termenul din strategia propusă, respectiv anul 2023. În același timp, Nicula a vorbit și despre limitările pe care sistemul medical din România le are la acest moment.

„În strategia propusă actual, extinderea de la o regiune, de la nord-vest, se va face pe patru alte regiuni, urmând ca până în 2023 să fim capabili prin strategia asta articulată să lansăm pe tot teritoriul țării programe. Principala limită pe care o avem la această oră este personalul. Aici vorbim de foarte mulți radiologi care trebuie formați, trehnicieni care trebuie formați, fizicieni pentru aparatură care trebuie formați și plătiți și menținuți în țară și în sistem”, a conchis acesta.

Afirmațiile au fost făcute de Nicula marți, în cadrul unui eveniment care a avit loc la Palatul Parlamentului. Tot aici, președintele Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a spus că rata femeilor depistate cu cancer mamar în România este mult mai mare decât media UE, explicând astfel nevoia majoră a României de un program de screening pentru cancerul mamar.

„Din campaniile efectuate începând cu șase ani în urmă, am constatat că suntem peste media europeană în depistarea acestei forme de cancer, adică media europeană e o femeie depistată la 1000 de femei, iar la noi, din păcate, sunt trei femei la mia de femei screenate. Deci există o necesitate stringentă de a demara urgent un program de screening pe cancerul mamar, dar nu numai, iar pentru asta trebuie să facem ceva, să facem o presiune constructivă asupra autorităților să demarăm acest program”, spune Irimia.

El a precizat că implementarea unui astfel de program ar aduce numeroase avantaje, atât de ordin economic, cât și de creștere a ratei de supraviețuire a pacientelor diagnosticate.

„Ne-am cam săturat de declarații, fiecare guvernare a promis screening, screening-ul aduce numai avantaje, costuri mici, șanse de supraviețuire mari, dar vedeți, nu s-a întâmplat nimic. Ne-am săturat de promisiuni, de aceea și această campanie”, informează președintele Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia.

Campania intitulată „Nu am făcut destul”, inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Alianța Pacienților Cronici din România, campanie de investigații medicale gratuite, a scos la lumină câteva rezultate îngrijorătoare, acesta fiind și motivul pentru care s-a decis demararea unui acord cu Ministerul Sănătății, prezentat, joi, reprezentanților instituției.

Citește și: Medicii dezvăluie efectele vindecătoare ale plantei care aduce noroc de Crăciun

„Mai ales în mediul rural a fost binevenită (campania, n.r), pentru populația din rural, unde cele mai multe ori populația este lipsită de asisteță medicală primară și de aceea am ales ruralul. Ceea ce am depistat în mediul rural ne-a determinat să demarăm acest acord, facem mai mult decât ceea ce am făcut până acum și să responsabilizăm mai mult decidenții din sănătate”, spune Irimia.

„Astăzi îl vom prezenta decidenților (acordul, n.r) și sperăm să aibă deschiderea să începem acest screening pe cancerul mamar și să alocăm banii necesari acestui screening, care vor fi mult mai puțin față de ceea ce tratăm, în faze tardive și costurile sociale care depășesc cu mult banii alocați unui screening”, a completat acesta.

Președintele Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a menționat că principalele cauze care duc la deces în cazul cancerului mamar în România în acest moment sunt depistarea tardivă a cancerului, lipsa fondurilor pentru investigații gratuite, amânarea investigațiilor luni de zile, timp în care boala se agravează, lipsa medicamentelor pentru tratarea acestei forme de cancer și nu în ultimul rând, paliația care „lipsește aproape total în România”.

„Programele de screening sunt atât de importante, întrucât vedeți ce se întâmplă, suntem pe primul loc la mortalitate și pe ultimul loc la finanțare în U.E. Suntem o rușine din acest punct de vedere, sper ca situația să se rezolve. Am încredere și am plecat cu încredere la fiecare nouă guvernare, dar de fiecare dată am fost dezamăgit din păcate (...) sperăm ca împreună cu noi, și nu îi vom lăsa, ca lucrurile să se schimbe și să intre într-o minimă normalitate privind sistemul de sănătate din România”, spune Irimia.

Acesta a vorbit și despre rezultatele campaniei de investigații medicale gratuite demarată prin caravana „Nu am făcut destul”, pe care le cataloghează drept „groaznice”, întrucât acest demers a scos la lumină cifre îngrijorătoare.

„Sunt groaznice, după părerea mea, deoarece procentul foarte mare pentru femeile care nu au fost niciodată la un control mamar, 80%, faptul că peste 70% nu și-au făcut o autopalpare, faptul că multe femei nu au informația necesară și cultura medicală necesară privind responsabilitatea față de ele însele”, informează președintele Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

El a conchis spunând că în România vorbim anual de aproximativ 10.000 de noi cazuri de cancer mamar, dintre care peste 3.000 femei depistate pierd lupta cu boala, subliinind importanța existenței unui program de screening național prin mențiunea că descoperit în stadii incipiente, cancerul mamar este „perfect vindecabil”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.