Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meleşcanu: Cea mai gravă consecinţă a evenimentelor din Catalonia - perpetuarea unei situaţii neclare

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Cea mai gravă consecinţă în ceea ce priveşte evenimentele din Catalonia este perpetuarea unei "situaţii neclare", inclusiv pentru cetăţenii români care trăiesc în regiune, a declarat miercuri ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, într-o conferinţă de presă alături de omologul său spaniol, Alfonso Maria Dastis Quecedo.

Întrebat cum vede situaţia românilor din Catalonia, şeful diplomaţiei române a spus că trebuie aşteptate în primul rând rezultatele negocierilor între autorităţile ce susţin scindarea acestei regiuni de Spania şi autorităţile din Regat. "Vom vedea care vor fi rezultatele negocierilor şi, în funcţie de aceasta, vom vedea în ce măsură pot să existe anumite repercusiuni asupra lor. În mod normal, cea mai gravă consecinţă care poate să fie o reprezintă perpetuarea unei situaţii neclare care are un impact profund negativ asupra economiei. În mare măsură, românii trăiesc din activitatea pe care o depun în domeniul economic în Spania şi în alte ţări. Este singura, la ora actuală, pe care o văd ca o problemă pentru comunitatea românească", a spus Meleşcanu.

La rândul său, ministrul afacerilor Externe şi al Cooperării al Regatului Spaniei, Alfonso Maria Dastis Quecedo, a vorbit despre importanţa comunităţii române din Spania. "Pentru noi, este o foarte mare bucurie să vedem cum s-au integrat şi au arătat încrederea în economia spaniolă, când am trecut prin criză şi nu au părăsit ţara, au continuat să contribuie la revenire şi le suntem recunoscători", a spus el. Acesta a subliniat că "există deja primari români în Spania şi membri de corporaţii locale". "Vedem creşterea României şi o admirăm chiar cu invidie. Vrem să contribuim la această creştere şi ne-am oferit să încurajăm firmele noastre să sprijine această creştere şi dezvoltare a României ca partener prosper în Uniunea Europeană", a evidenţiat el.

De altfel, cei doi miniştri au semnat, înaintea conferinţei de presă comune, un Acord între cele două guverne privind evitarea dublei impuneri, document cu relevanţă fiscală şi economică pentru cetăţenii şi antreprenorii din cele două state şi care va completa cadrul juridic ce vizează încurajarea relaţiilor economice în plan bilateral. "Avem aşteptări să nu existe repercusiuni negative pentru românii din Catalonia şi care îşi câştigă traiul decent. Singura repercusiune care poate exista este ca activitatea economică să se degradeze şi asta i-ar putea afecta pe români, dar nu doar pe ei, orice persoană care lucrează şi trăieşte în Catalonia. Incertitudinea menţionată este ce se poate întâmpla mai rău. Vedem firme care părăsesc Catalonia, vrem să evităm cu orice preţ acest lucru şi de aceea chemăm autorităţile spaniole, le rugăm să nu perpetueze această situaţie", a declarat ministrul Alfonso Maria Dastis Quecedo. De altfel, oficialul spaniol a spus că nu va mai merge în Ucraina, deoarece vrea să fie la Madrid, în momentul anunţării rezultatelor negocierilor, conform Agerpres.

Meleşcanu a menţionat că oficialii români şi spanioli lucrează, în prezent, la "pregătirea şedinţei comune a celor două guverne". El a amintit că schimburile comerciale dintre cele două ţări sunt, în prezent, de 4 miliarde de euro. "Madridul reprezintă pentru noi un model de respectare a valorilor democratice, a valorilor europene", a afirmat el. De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat că ţara noastră sprijină integritatea teritorială a Spaniei. "Doresc să afirm, cu acest prilej, sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei. Orice declaraţie unilaterală de independenţă, în orice formă ar fi făcută, este lipsită de fundament juridic şi nu poate produce niciun fel de consecinţe juridice", a precizat Teodor Meleşcanu. Astfel, a adăugat el, România îşi exprimă "deplina solidaritate" cu Regatul Spaniei, "care este şi va rămâne un partener strategic valoros al ţării noastre".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.