Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Metastazele suprarenale pot fi tratate cu succes cu ajutorul radioterapiei stereotaxice

stereotaxie

Tumorile primare pot avea metastaze la nivelul glandelor suprarenale. Aproximativ 50% din melanoame, pana la 40% din tumorile de sân și de plămân și 10–20% din cancerele renale și gastrointestinale sunt responsabile pentru metastazele suprarenale.

În ultimii ani, a fost demonstrat rolul radioterapiei stereotaxice (stereotactic body radiation therapy – SBRT) în tratamentul metastazelor suprarenale, astfel încât rezultatele obținute cu această tehnică de radioterapie au fost comparabile cu cele evidențiate în cazurile unde s-a intervenit chirurgical.

SBRT, în cazul metastazelor suprarenale, cuprinde un număr limitat de ședințe, frecvent între 3–6 ședințe. Ședința de stereotaxie se efectuează în regim ambulatoriu (fără internare), are o durată de aproximativ 15–20 de minute, nu este dureroasă, nu necesită anestezie, iar după terminare pacientul revine la activitățile sale cotidiene.

Stabilirea planului de tratament cu SBRT și a numărului de ședințe necesar se face după ce pacientul efectuează un set complet de analize hematologice, cu dozări hormonale, precum și un test funcțional endocrin specific. Aceste analize și teste vor fi repetate cu o anumită periodicitate în lunile ce urmează stereotaxiei, conform indicațiilor medicului radioterapeut și ale medicului endocrinolog curant.

Apoi, pacientul va efectua o examinare CT de simulare cu substanță de contrast, într-o poziție precisă și reproductibilă, obținută prin folosirea de metode speciale de fixare (măști termoplastice, saltele vidate). Întrucât glanda suprarenală are o mobilitate importantă, datorită excursiilor respiratorii, echipa de radioterapie va aplica un accesoriu care să limiteze aceste mișcări, numit compresor abdominal. De asemenea, și achiziția imaginilor CT este specială, numită 4D-CT, pentru o localizare precisă a formațiunii tumorale și pentru evaluarea poziției acesteia în timpul fazelor respiratorii, dar și în corelație cu celelalte organe din jur. Procedura de simulare durează aproximativ 40 de minute.

În cadrul Centrului Oncologic Sanador, pacienții au acces la tehnologia de scanare Philips CT 4D Big Bore, primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie.

La finalul planului de tratament cu SBRT, pacientul va primi de la medicul radioterapeut curant un program de reevaluare clinică și imagistică post-terapeutic la un anumit interval de timp (de obicei, între 2 și 3 luni), pentru a verifica atât eficiența tratamentului, cât și eventualele efecte adverse ale acestuia.

Află mai mult despre radioterapia stereotaxică disponibilă la Centrul Oncologic SANADOR!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.