Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Milioane de oameni sărbătoresc Diwali în India, în timp ce temerile legate de COVID-19 cresc

Twitter
diwali

Festivalul Diwali, care marchează intrarea în anul nou hindus, a debutat joi în India, sărbătoare în timpul căreia oamenii îşi decorează casele cu lumini şi participă la reuniuni în familie sau cu prietenii generând mari aglomerări pentru cumpărături, practici care suscită temeri legate de o escaladare a cazurilor de COVID-19, relatează EFE.

Diwali, cea mai importantă sărbătoare hindusă, când indienii se întâlnesc cu familia şi prietenii pentru a lua masa sau a face schimb de cadouri şi dulciuri, ar putea duce la creşterea numărului de contagieri, care în prezent au atins cele mai mici cote de la începerea pandemiei, cu 12.885 de cazuri şi 461 de decese în ultimele 24 de ore, potrivit Agerpres.

Festivitatea marchează triumful binelui asupra răului şi există numeroase legende bazate pe această tematică. În partea de nord a Indiei, spre exemplu, semnificaţia sărbătorii Diwali este întoarcerea zeităţilor Rama şi Sita in oraşul Ayodhya, după ce l-au înfrânt pe regele diabolic Ravana.

Diwali are loc în fiecare an, durează cinci zile, iar data sa nu este una exactă, schimbându-se în funcţie de poziţia lunii. Cuvântul Diwali înseamnă "şir de lămpi", iar în cadrul acestui festival, oamenii îşi decorează casele cu lumini şi lămpi pe bază de ulei, numite diyas.

În prima zi de Diwali se fac cumpărături, în a doua zi se decorează casele, a treia zi este ziua principală a festivalului, în care familiile se strâng şi iau parte la un mare festin, în cea de-a patra zi se face schimb de cadouri între rude, iar în ultima zi fraţii şi surorile îşi petrec timpul împreună.

În zilele premergătoare festivalului, străzile se umplu de oameni care fac cumpărături şi, deşi măştile sanitare rămân obligatorii în India, păstrarea distanţei fizice este practic imposibilă în pieţele din oraşe.

Există prin urmare temeri privind repetarea situaţiei din luna mai când virulentul val doi de COVID-19, cu peste 4.500 de decese pe zi, a condus la un colaps al spitatelor şi al crematoriilor.

"Oamenii au devenit mai conştienţi faţă de măsurile anti-COVID-19 iar acum, datorită vaccinării, nu ar trebui să existe un alt val'', a declarat preşedintele Asociaţiei Medicale din India (IMA), dr. JA Jayalal.

În cadrul campaniei de vaccinare, văzută de autorităţi ca singura cale pentru a eradica pandemia, în ziua precedentă au fost administrate trei milioane de doze, totalizând peste un miliard de doze de la începerea campaniei în luna ianuarie.

Din acest total, 737 de milioane de locuitori au primit prima doză şi doar 338 de milioane au fost vaccinaţi cu schema completă, o cifră relativ mică pentru o ţară care numără 950 de milioane de adulţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.