Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mina Petrila, readusă 'la viață' de CJ Hunedoara: 'Avem șansa de a valorifica acest ansamblu istoric în scop cultural, turistic și economic'

costel avram

Închisă definitiv în 2015 de către statul român, cea mai veche și mai adâncă mină din Valea Jiului ar putea renaște din propria cenușă. Consiliul Județean Hunedoara a inițiat demersurile pentru cumpărarea tuturor activelor fostei exploatări miniere.

Mina Petrila a fost, la un moment dat, cea mai modernă și complexă mină de cărbune din arealul Văii Jiului. Astăzi, la 6 ani distanță de momentul în care a fost extrasă ultima tonă de huilă, clădirile care compun zona industrială sunt o veritabilă lecție de istorie a mineritului, reprezentând o mostră de arheologie industrială.

Printr-un Ordin al ministrului Culturii, exploatarea minieră de la Petrila a fost clasată ca monument istoric în categoria ansamblu, grupa valorică A. În prezent, imobilele care formează „Ansamblul Istoric Mina Petrila”, alcătuite din teren (163.855 mp) și construcții (14.438 mp) se află în proprietatea Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului (SNÎMVJ) SA, companie care și-a exprimat disponibilitatea de a valorifica activele. Dreptul de preemțiune al statului a fost transferat către autoritățile locale, iar Consiliul Județean Hunedoara și-a exprimat imediat intenția de a cumpăra fosta exploatare minieră.

„Strategia celor care au condus România la un moment dat a fost de a închide și această mină. În 2015 mai erau undeva la 320 de mineri care munceau aici. Avem șansa de a valorifica acest ansamblu istoric în scop cultural, turistic și economic. Credem că putem dezvolta aici proiecte de diversificare și reconversie economică în zonă, în special prin accesarea de fonduri europene”, susține Costel Avram, administrator public al Consiliului Județean Hunedoara.

Administrația județeană hunedoreană a parcurs toți pașii pentru a putea cumpăra fosta exploatare minieră, însă proiectul stagnează pentru că Ministerul Energiei întârzie să convoace Adunarea Generală a Acționarilor de la SNÎMVJ pentru adoptarea hotărârii privind vânzarea întregului ansamblu.

„Am trimis 7 adrese către Ministerul Energiei către care ne adresăm din nou, public, să convoace AGA. Noi suntem pregătiți să cumpărăm acest ansamblu care, se află în pericol de degradare și de distrugere. Am avut discuții cu ONG-uri, cu asociații, comunitatea locală vrea să se implice, noi vrem să facem front comun. Sper să găsim bunăvoință și să putem da viață acestui proiect”, mai spune Costel Avram.

În urma unei evaluări realizate în anul 2020, valoarea totală a imobilelor care compun Ansamblul istoric Mina Petrila este de aproximativ 2,4 milioane de lei.

Mina Petrila a fost înființată la 1859 de un consorțiu format de prinții Maximilian și Egon Fürtenberg, contele Otto Chotek, baronii Luis și Moricz Haber.content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.