Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Finanţelor Publice: 1.000 de contribuabili şi-au manifestat intenţia de a beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare

ministerul finantelor mfax

Aproximativ 1.000 de contribuabili şi-au manifestat intenţia de a beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare iar dintre aceştia doar aproximativ 60 au depus cereri de acordare a restructurării obligaţiilor bugetare, în prezent beneficiind de facilitate aproximativ 45, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, potrivit Agerpres.

Contribuabilii vizaţi reprezintă un segment semnificativ atât din perspectiva cifrei de afaceri, 11,473 miliarde de lei, cât şi a numărului de angajaţi, circa 48.500 de angajaţi, precizează sursa.

Instituţia menţionează, în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă, că prin Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, cu modificările şi completările ulterioare, s-a reglementat instituirea unor măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 în cazul debitorilor care au datorii în cuantum mai mare sau egal cu suma de un milion lei.

Măsura a avut ca scop revitalizarea şi evitarea deschiderii procedurii insolvenţei contribuabililor care au disfuncţionalităţi de natură structurală, fiind creată posibilitatea restructurării fiscale a datoriilor pe care le-au acumulat debitorii, în decursul timpului şi nu au avut posibilitatea să le achite, subliniază sursa citată.

Citește și: Escrocherie de top: Un bărbat a pretins că este fost ministru, chestor de poliție, comisar șef sau judecător, după tipul de interes al persoane înșelate

Ulterior, succesiv, prin Ordonanţa Guvernului nr. 6/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2020 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, precum şi pentru modificarea altor acte normative, aprobată cu modificări de Legea nr. 114/2020, au fost prorogate dispoziţiile referitoare la termenele de depunere a notificărilor şi a cererilor pentru a beneficia de măsurile de restructurare a obligaţiilor bugetare, fiind stabilit un nou termen pentru depunerea intenţiei de restructurare, respectiv în perioada 1 februarie - 30 septembrie 2020 şi a fost prelungit termenul de depunere a solicitării de restructurare până la 31 decembrie 2020.

De asemenea, prin Ordonanţa Guvernului 6/2020 a fost extinsă sfera de aplicare şi la contribuabilii care au datorii mai mici de un milion de lei şi prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2020 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, precum şi pentru modificarea altor acte normative, aprobată cu modificări de Legea nr. 114/2020 a fost extinsă aria de cuprindere a obligaţiilor pentru care se poate acorda restructurarea obligaţiilor bugetare de la 31 decembrie 2018 la 31 iulie 2020, inclusiv.

MPF menţionează că până la data de 8 octombrie 2020, la nivelul ANAF, un număr de aproximativ 1.000 de contribuabili şi-au manifestat intenţia de a beneficia de această facilitate fiscală prin depunerea de notificări la organele fiscale. Dintre aceştia, doar aproximativ 60 contribuabili au depus cereri de acordare a restructurării obligaţiilor bugetare, în prezent beneficiind de facilitate aproximativ 45 dintre aceştia.

Instituţia precizează că, în măsura în care contribuabilii care şi-au manifestat intenţia de a beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare vor depune cereri până la 31 decembrie 2020, care vor fi aprobate, impactul bugetar estimat asupra veniturilor statului îl reprezintă încasarea, într-o perioadă de maximum 7 ani, a aproximativ 5,137 miliarde de lei, precum şi anularea accesoriilor în valoare de 2,415 miliarde de lei.

În document se menţionează că termenul de depunere a notificării privind intenţia de restructurare s-a împlinit la data de 30 septembrie 2020, iar termenul limită pentru depunerea cererii de restructurare împreună cu planul de restructurare se va împlini la 31 decembrie 2020.

Astfel, un număr semnificativ de contribuabili şi-au manifestat intenţia de a beneficia de măsura restructurării obligaţiilor bugetare, dar până la această dată nu au reuşit să depună cererea de restructurare şi planul de restructurare ca urmare a faptului că odată cu modificarea sferei de aplicare a actului normativ, în sensul că intră în restructurare obligaţiile bugetare restante la 31 iulie 2020, pentru întocmirea cererii de restructurare, a planului de restructurare şi a testului creditorului privat prudent este necesar timp întrucât sunt documente complexe, cu atât mai mult în conjunctura actuală, a existenţei în anul 2020 a stării de urgenţă continuată cu starea de alertă ca urmare a crizei sanitare provocate de infecţia cu COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.