Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Bode, despre aderarea României la Schengen: Raportul CE este foarte clar, inclusiv pentru Olanda și Suedia

Inquam Photos / George Calin
Lucian Bode

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că astăzi Comisia Europeană a reconfirmat că România continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru aderarea la Spațiul Schengen. Bode precizează că raportul Comisiei Europene este foarte clar, inclusiv pentru țările care mai au obiecții, cum sunt Olanda și Suedia, iar România este dispusă să ofere orice alte informații înainte de Consiliul JAI la care se va lua decizia privind aderarea la Schengen.

„Haideți să vedem ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni și ce urmează să se întâmple. După vizita de evaluare voluntară din 9-12 octombrie, am avut prezentarea concluziilor acestei evaluări voluntare mai întâi pe 26 octombrie, reuniunea tehnică și pe 9 noiembrie unde au participat toți ambasadorii delegați la UE.

A urmat comunicarea de astăzi a Comisiei , care nu poate decât să ne bucure și care, de aici pornind, doamna comisar a spus foarte clar, această comunicare a Comisiei are rolul de a întări convingerea statelor membre că România este pregătită să adere la spațiul Schengen, inclusiv pentru Olanda, inclusiv pentru Suedia și pentru orice alt stat membru care ar mai avea elemente de clarificat, acest raport este extrem de clar.

Ce urmează? De regulă cu două săptămâni înainte de Consiliul JAI, programat pentru 8-9 decembrie, undeva în jurul datei de 24 noiembrie se circulă proiectul de agendă care trebuie să conțînă discutarea deciziilor de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațial Schengen . Asta urmează să se întâmple, iar pe 8-9 decembrie avem Consiliul JAI.

Orice element suplimentar solicitat de orice stat membru României este pus la dispoziție imediat tocmai pentru a lămuri urgent orice nelămurire ar exista, dar după această comunicare a Comisiei sunt foarte puține elemente de clarificat. Încă o dată, România are toată disponibilitatea de a clarifica orice aspect solicitat de statele membre”, a declarat Lucian Bode.

Întrebat dacă sunt specialiști în România, în aceaste zile, care efectuează verificări suplimentare, ministrul  a evitat să ofere detalii, reiterând doar disponibilitatea României de a oferi orice lămuriri suplimentare sunt solicitate.

„Am avut două discuții foarte bune cu domnul Erik von Vanderberg , în ultima perioadă, am avut un dialog aprofundat și nu doar pe dosarul Schengen, am discutat foarte mult și pe provocările din domeniul migrației la nivel bilateral și la nivel UE.

Revenind la dosarul Schengen, eu i-am comunicat domnului ministru disponibilitatea României de a furniza orice fel de informații relevante în vederea sprijinirii factorilor de decizie din Olanda, pentru luarea unei decizii favorabile României.

În acest moment colaborăm îndeaproape cu experții Comisiei Europeane, cu experții din statele membre, nu doar din Olanda, pentru a pune la dispoziția acestora eventuale date suplimentare. Dați-mi voie ca la acest moment să nu fac alte comentarii și să dau alte detalii”, a mai declarat Bode.

Comisia Europeană a solicitat Consiliului European să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

"Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen - n.r.). Iar UE este pregătită să le primească", a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.