Ministrul Rafila ridică barierele birocratice! Acces mai ușor la investigații detaliate pentru pacienții cu afecțiuni oncologice, fără comisia din CNAS
Ministrul Rafila ridică o barieră birocratică importantă: pacienții cu afecțiuni oncologice, acces mai ușor la servicii medicale
Un act normativ inițiat de ministrul Sănătății Alexandru Rafila, care oferă acces mult mai simplu la investigații și tratament pentru pacienții cu afecțiuni oncologice, a fost adoptat de către Guvernul României. De astăzi, bolnavii de cancer au acces direct la investigații tip PET-CT. Comisia CNAS care aproba aceste investigații a fost eliminată din procedură.
Medicii specialiști vor putea recomanda pacienților cu cancer efectuarea investigațiilor costisitoare PET-CT, pe baza unor criterii medicale stabilitate de specialiști în oncologie, fără a mai fi nevoie de aprobarea comisiei CNAS, eliminată prin HG din procedură. Procedura este mai simplă și accesul pacienților la investigație și tratament devine mai ușor. Măsura propusă de ministrul Rafila și adoptată de Guvern face parte dintr-un pachet amplu de asistență acordată pacienților de cancer.
Investiții record în prevenție, depistare precoce și tratament pentru cancer
Echipa ministrului Rafila anunță aprobarea unor investiții record în tratarea integrată a pacienților cu afecțiuni oncologice. Oncologia din România are în acest moment investiții noi, aprobate, care depășesc două miliarde de lei.
Construirea unui institut regional de oncologie la Timișoara, în valoare de 975 milioane lei este primul exemplu de investiție majoră în infrastructura medicală dedicată pacienților cu cancer. Alte investiții în unități medicale cu profil similar găsim la Giurgiu (200 de milioane de lei) și la Constanța (510 milioane de lei).
Parte a pachetului de măsuri împotriva cancerului se numără și 160 de milioane de lei pentru reducerea infecțiilor nosocomiale din spitalele de oncologie, dar și darea în folosință a 7 centre de radioterapie noi la Craiova, București, Galați, Tg. Mureș, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Planul Național de Control și Combatere al Cancerului elaborat de specialiști în oncologie
Ministerul Sănătății, în colaborare cu o echipă formata din 20 de specialisti din toate domeniile care se ocupa de diagnosticul si tratamentul pacientilor oncologici, se aproprie de finalizarea unei forme rapid aplicabile a Planului Național de Control și Combatere al Cancerului și la elaborarea cât mai rapidă a normelor care să îl facă aplicabil. preventia, depistarea precoce si accesul la tratament si la terapii personalizate reprezinta prioritati ale noului plan, care nu exclude niciuna dintre categoriile de pacienti oncologici.
Echipa de la ministerul Sănătății, condusă de Alexandru Rafila a aprobat 5 milioane de euro pentru achiziția unor caravane mobile de screening pentru cancerul mamar și cel de col uterin. Unitățile mobile vor fi distribuite în fiecare regiune pentru ca toți pacienții, în special cei din zonele izolate să poată avea acces la servicii de screening de înaltă calitate. Investiția este susținută din fonduri PNRR.