Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a oferit Catedralei din Buzău un veşmânt al Sfintei Parascheva

rtv.net
schimbarea la fata

Credincioşii din Buzău pot aduce cinstire unui veşmânt care a acoperit moaştele Sfintei Parascheva de la Iaşi. Veşmântul oferit de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost aşezat spre închinare credincioşilor buzoieni, în lăcaşul de cult, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului.

„Veșmântul a fost solicitat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei încă din anul 2016, cererea fiind aprobată la începutul acestui an. Astfel, în data de 10 iulie 2020, o delegație formată din slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Buzău s-a deplasat la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a primit veșmântul de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu un hrisov, prin care se atestă autenticitatea acestuia”, se menţionează pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, potrivit basilica.ro.

Citește și: Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’ .

Moaştele Sfintei Parascheva se află la Iaşi din anul 1641.

Domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, fapt pentru care, în semn de recunoştinţă, a primit moaștele Cuvioasei Parascheva „pentru sfințirea și binecuvântarea acelui loc al Bogdaniei (Țara Moldovei, n.n.)”, după cum se spune în „scrisoarea sinodicească”.

Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci (Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei).

Ajungând la Galați, apoi la Iași, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Vodă Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam și de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși.

Citește și: G. Mencinicopschi SPULBERĂ un mit alimentar din timpul verii! Lista fructelor 'bune' și 'rele': 'Ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru o zi'

Moaștele Sfintei Parascheva de la Iași sunt păstrate aproape integral, acestea nefiind împărțite de la venirea în Moldova.

Veşmintele care acoperă sfintele moaşte sunt ofe­rite ca „mângâiere creștinilor din parohiile diferitelor regiuni ale țării, dar și unor biserici din străinătate, pentru a păstra vie credința orto­doxă și pentru ca poporul iubitor de Dumnezeu s-o aibă alături pe sfânta ocrotitoare a Moldovei”, se menţionează pe site-ul arhiepiscopiei.

Înveșmântarea moaștelor Sfintei Parascheva are loc în cinci perioade ale anului, după o ceremonie bine stabilită, la care par­ticipă doar câțiva dintre preoții slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iași.

Pe toată durata desfășurării ritualului, biserica este în­chisă și nimeni din exterior nu are acces la acest eveniment deose­bit. Ritualul are loc seara, după terminarea programului religios în catedrală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.