Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mobilizare FĂRĂ PRECEDENT a judecătorilor din România pentru apărarea statului de drept

Inquam Photos / George Călin
Inquam protest judecatori procurori Curtea de Apel

Peste 1.400 de judecători şi procurori, magistraţi asistenţi şi auditori de justiţie au semnat Rezoluţia magistraţilor pentru apărarea statului de drept, potrivit unui tabel publicat de Forumul judecătorilor, anunță Agerpres.

Citește și: Sorin Ovidiu Vîntu, transportat de URGENȚĂ la spital. Ce a pățit la Penitenciarul Rahova

Magistraţii precizează că au adoptat o astfel de rezoluţie având în vedere evoluţiile publice recente cu privire la modificarea "legilor justiţiei", care pun în grav pericol independenţa justiţiei şi parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene şi al Consiliului Europei, aşa cum au constatat Comisia Europeană şi GRECO, faptul că majoritatea covârşitoare a judecătorilor şi a procurorilor români nu a acceptat proiectele de lege vizând activitatea sistemului judiciar, voinţa magistraţilor nefiind luată în considerare, evitându-se orice dialog cu aceştia în cadrul unui veritabil "experiment judiciar", în lipsa oricăror studii de impact şi prognoze.

De asemenea, aceştia subliniază şi declaraţiile Ministrului Justiţiei şi ale reprezentanţilor puterii legislative prin care, contrar articolului 11 din Constituţie, se minimalizează Raportul GRECO, prin care s-a cerut ca România să se abţină de la adoptarea unor amendamente la legislaţia penală care să contravină angajamentelor sale internaţionale şi să-i submineze capacităţile interne în materia luptei împotriva corupţiei şi se nesocoteşte necesitatea sesizării Comisiei de la Veneţia (preşedintele Comisiei speciale comune pentru modificarea legilor justiţiei a afirmat că nici Curtea Constituţională nu va aştepta avizul Comisiei de la Veneţia, aceasta fixând deja un termen pentru soluţionarea obiecţiilor de neconstituţionalitate la 30 mai 2018; în calitatea sa de membru al Comisiei de la Veneţia, Ministrul Justiţiei trebuia să solicite public luarea în considerare a avizului Comisiei de la Veneţia, iar nu subminarea activităţii sale).

Mai mult, magistraţii arată că propunerile legislative aflate în dezbatere publică reprezintă o involuţie în crearea unui sistem de justiţie penală modern şi adaptat noilor realităţi sociale, precum şi o denaturare a scopului procesului penal şi a politicii penale a statului, fiind evidentă schimbarea de paradigmă de la o justiţie penală care protejează victimele infracţiunii la un nou concept care plasează inculpatul într-o poziţie privilegiată.

"Nesocotirea principiilor statului de drept, statutului magistratului şi regulilor de transparenţă ce trebuie să caracterizeze procesul de consultare publică şi încercarea de a intimida judecătorii şi procurorii din România, prin transformarea unor abateri disciplinare cu grad de pericol social redus în infracţiuni cu pedepse având limite apropiate de cele prevăzute pentru infracţiunea de omor (spre exemplu, infracţiunile prevăzute la art.280 indice 1 - Reaua credinţă şi art.280 indice 2 - Grava neglijenţă)", se mai notează în Rezoluţie.

În acest sens, ei cer insistent factorilor politici încetarea imediată a atacurilor la adresa statului de drept şi a judecătorilor şi procurorilor din România, precizând că ţara noastră este şi trebuie să rămână stat membru al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei, iar nu un teritoriu al corupţiei şi fărădelegii.

De asemenea, aceştia solicită preşedintelui României, preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor consultarea urgentă a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) asupra unor aspecte curente vizând modificarea în România a Codului penal, Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă, precum şi unele aspecte conexe, fiind necesară suspendarea imediată a dezbaterilor Comisiei speciale comune până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneţia.

Mai mult, semnatarii solicită amânarea luării oricăror decizii, din partea tuturor autorităţilor competente, în privinţa "legilor justiţiei", până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneţia şi până la punerea de acord a textelor de lege cu solicitările Comisiei Europene şi ale GRECO, apreciind că puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existenţa unor anumite garanţii faţă de celelalte puteri ale statului, pentru a consolida independenţa şi imparţialitatea magistratului.

Autorii cer, totodată, condiţii demne de muncă, precizând că realizarea unui act de justiţie de calitate presupune alocarea timpului minim necesar studierii cauzelor, analizării problemelor de drept şi a legislaţiei în continuă modificare, iar nu pronunţarea unor soluţii ce pot fi afectate de inadecvarea condiţiilor de lucru, de lipsa de timp şi supraîncărcare.

O altă solicitare i se adresează ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, căruia îi cer să se abţină de la acţiunile care intimidează procurorii şi afectează statul de drept şi independenţa justiţiei.

În acest context, Comunitatea Declic anunţă într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES că a iniţiat o petiţie adresată Parlamentului României, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, petiţie semnată până miercuri de aproximativ 2.500 de persoane care s-au solidarizat, în mai puţin de 24 de ore, cu magistraţii şi susţin Rezoluţia Forumului Judecătorilor pentru statul de drept.

"Cred într-o Românie democratică, care împărtăşeşte valorile europene, în care bunul mers al societăţii e clădit pe separaţia puterilor în stat şi independenţa justiţiei", se arată în petiţia Declic.

Potrivit sursei citate, petiţia vine pentru susţinerea celor aproape 1.000 de magistraţi, care cer factorilor politici încetarea imediată a atacurilor la adresa statului de drept şi a judecătorilor şi procurorilor din România.

"Declic pune puterea în mâinile oamenilor, pentru a consolida democraţia din România. Este nevoie ca vocile noastre să fie auzite tot timpul, nu doar o dată la patru ani. Doar aşa vom sancţiona derapajele funcţionarilor publici, administraţiei şi clasei politice. Petiţia pentru susţinerea Rezoluţiei Forumului Judecătorilor a fost deja semnată de mii de români, în mai puţin de 24 de ore de la lansarea ei în mediul online. Semnăturile vin una după alta, iar acesta este un semn că oamenii luptă pentru salvarea justiţiei", a declarat Roxana Pencea Brădăţan, campaigner Declic, citată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.