Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment istoric pentru ortodoxie: Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Macedonene

patriarhul kirill

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a recunoscut Biserica Ortodoxă Macedoneană - Arhiepiscopia de Ohrid ca biserică autocefală, potrivit jurnalelor (documentelor) sinodului publicate pe site-ul ROC.

"Mulțumim Domnului Dumnezeu pentru rezolvarea canonică a problemei statutului Bisericii Ortodoxe din Macedonia de Nord. Recunoașterea Bisericii Ortodoxe Macedonene - Arhiepiscopia de Ohrid ca Biserică soră autocefală și înscrierea numelui primatului ei, Fericitul Arhiepiscop Ștefan de Ohrid și Macedonia, în Sfintele Diptice", se arată în declarație.

De asemenea, Biserica Ortodoxă Rusă și-a exprimat speranța că Biserica Ortodoxă Macedoneană - Arhiepiscopia de Ohrid "va păstra cu fermitate, în puritate și integritate, sfânta credință ortodoxă și va respecta fidelitatea față de tradiția canonică ortodoxă".

Patriarhul Porfirie al Serbiei a anunțat în mai 2022 că Biserica Ortodoxă Sârbă (SOC) a aprobat independența Bisericii Ortodoxe Macedonene - Arhiepiscopia de Ohrid. La 5 iunie, Patriarhul Porfirie i-a înmânat Arhiepiscopului Ștefan de Ohrid și Macedonia un tomos de autocefalie. Anterior, UOC nu recunoscuse partea sa separatistă din Macedonia de Nord, care funcționa sub numele de "Biserica Ortodoxă Macedoneană" (MPC) și era recunoscută ca atare de autoritățile macedonene și de Patriarhia de Constantinopol.

Anterior, Biserica Ortodoxă Rusă a menționat că această separare a fost cauzată de "autocefalia necanonică a MPC", care a fost proclamată unilateral, fără consimțământul Bisericii Sârbe, în 1967.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.