Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivele din spatele demisiei șefului ANAF, Lucian Heiuș / PSD dă prima 'lovitură' înainte de schimbarea Guvernului

captura youtube
Lucian Heiuș

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a înaintat cererea de demisie pe data de 29 mai 2023. Acesta a anunțat că renunță la funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, însă conducerea acestei instituții „a fost o onoare”. Un motiv pentru demisia timpurie a șefului ANAF ar putea fi startul rotativei guvernamentale, chiar dacă nu a început la nivel de miniștri.

Lucian Heiuș a fost numit pe 5 mai 2022 la conducerea ANAF, din poziţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, fiind susținut de PNL. Premierul Ciucă i-a cerut atunci lui Heiuș creşterea nivelului de colectare a taxelor la buget. În contextul rotativei guvernamentale, nu este exclus ca premierul Nicolae Ciucă să-i fi cerut lui Lucian Heiuș să facă un pas în spate pentru a proteja PNL de atacurile PSD-ului cu privire la „gaura de la buget” și să ceară ca ANAF-ul să fie condus tot de un liberal, dacă Ministerul Finanțelor rămâne la PSD. În condițiile în care PSD refuză oferta propusă de PNL, atunci nu este exclus ca actualul vicepreședinte, Nicoleta Cârciumaru, să fie viitorul președinte ANAF.

Citește și: S-a decis cine va fi șeful interimar al ANAF (Surse) /

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți că l-a demis din funcție pe șeful Autorității Naționale a Vămilor și că a luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. „Avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient”, a transmis șeful Guvernului.

„Creșterea economică pe care am obținut-o trebuie să fie resimțită de oameni, iar pentru a reuși acest lucru, instituțiile statului trebuie să fie mai performante. După un an în care PIB-ul țării a crescut cu 49 miliarde de euro, trebuie să regăsim aceeași dinamică și în încasările de la buget”, a anunțat marți Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, România are nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice așteptate de cetățeni.

„L-am demis, azi, pe șeful Autorității Naționale a Vămilor și am luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Reformarea acestor instituții trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaților și eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei și vom răspunde nevoilor sociale. Prin continuarea programelor de investiții masive, colectare corectă a veniturilor la buget și exploatarea resurselor noastre naturale, România va intra într-o nouă etapă de modernizare, în beneficiul tuturor cetățenilor săi”, susține premierul.

Reușitele ANAF din timpul Heiuș

Potrivit fostului șef ANAF, instituția financiară a reușit cu succes să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, toate obiectivele asumate prin programul de guvernare au fost și ele îndeplinite.

În mesajul transmis pe paginile de socializare Heiuș a spus că: „ În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei. În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile”.

Cum a arătat anul 2023

„Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală  3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției”, a încheiat Heiuș mesajul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.