Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu, apel la prudență: 'Asta e marea provocare a României și asta încercăm să facem acum cu Guvernul. Treabă grea...'

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isarescu

Banca Națională a României încearcă să găsească cu Guvernul măsuri și planuri astfel încât într-o perioadă de scădere a activității să fie evitate luarea de măsuri pro-ciclice, a declarat luni guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu, la o conferință organizată de Consiliul Concurenței.

"Nu poate să fie ceva mai rău decât, în momentul în care economia o ia în jos, să nu ai resurse ca să o stimulezi și să fii obligat să tai din resurse. O regulă spune că după 3 ani de prociclicitate, economia va reveni în jos, asta e marea provocare a României. Ne vor forța piețele să găsim resurse (…) să luăm măsuri de corecție exact când nu trebuie. Și asta încercăm să facem acum cu Guvernul, să evităm ca într-o eventuală perioadă de scădere a activității economice să luăm tot măsuri pro-ciclice. Când economia creștea singură am stimulat-o să ajungem la 7%. Era nevoie? Un 4-5% era destul. Treabă grea…", a spus Isărescu, conform Mediafax.

Într-un climat extern incert în care economia globală se află într-o încetinire sincronizată, economia României a crescut cu doar 3% în trimestrul al treilea, iar Guvernul are pe masa pentru anul viitor în primul rând majorarea salariului minim și cel mai important creșterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie. Creșterile venitului disponibil a reprezentat principalul factor de creștere a economiei în ultima perioadă. Isărescu a mai spus că prin politica de creștere aplicată în ultima perioadă s-a stimulat în exces consumul din importuri creându-se astfel locuri de muncă în alte țări.

Ludovic Orban, RAFALĂ de acuzații după ce ursul lăsat în agonie 18 ore a fost eutanasiat

Guvernatorul BNR a vorbit în consecință și despre nevoia de găsire a unui compromis între ciclurile economice și ciclurile electorale, spunând că "democrația are un cost". El a spus că în momentele în care economia crește de la sine trebuie să existe o temperare a politicilor pro-ciclice.

"Nu poți să arunci ciclul electoral la gunoi. Trăim într-o democrație, trebuie să le împaci, ciclul economic cu ciclul electoral. Asta e treabă grea (…). Nu fac parte din categoria acelora care cred că ciclul electoral, ciclul politic, trebuie să primeze ciclului economic. Fiecare are logica lui, dar trebuie să se facă eforturi ca ele să se împace, să nu apară divergențe majore, fracturi. Și din partea noastră. Suntem instituție publică, dar mai înclinați către mediul de afaceri", a spus Mugur Isărescu.

Acesta s-a arătat surprins de faptul că încă există discuții despre reducerea de impozite. "Unde să le mai reduci? Avem doar 26% din PIB% venituri (bugetare), cel mai redus din Uniunea Europeană. Bineînțeles că pare cea mai simplă soluție. Nu doar mărimea impozitelor contează, ci și povara birocrației", a declarat Isărescu.

El a mai spus și că a apărut o problemă majoră în ultimele decenii, anume că discrepanțele dintre urban și rural și dintre regiunile țării, în special în raport cu Moldova, s-au adâncit, din cauza inexistenței infrastructurii.

Isărescu a adăugat că România a avut cel mai puternic avans în termeni de convergență reală din rândul țărilor post-comuniste, de la 22% la 66% a PIB pe cap de locuitor. Acesta a spus că PIB per capita în București este peste Berlin și Lisabona, dar și că am intrat în capcana venitului mediu.

"Vedem cum ne luptăm, foarte greu mergi de la mediu la dezvoltat", a spus el.

El a notat că România este în cel de-al nouălea an consecutiv de creștere economică și că din anul 2000 Uniunea Europeană a fost cel mai important catalizator al reformelor economice pentru România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.