Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Guvernul a aflat abia acum că 12 muncitori sunt izolați și recunoaște că nu știe cum și dacă poate să îi salveze

UPDATE

Cinci dintre cei 12 muncitori blocaţi într-un vagon remorcă la Nereju au fost salvaţi, iar operaţiunea continuă. Salvatorii au reuşit realizarea unui sistem provizoriu de tip tiroliană cu ajutorul căruia sunt salvaţi muncitorii. Primul salvat a fost un adolescent de 16 ani.

”Având în vedere situaţia de la nivelul localităţii Nereju unde 12 persoane, aflate într-o zonă forestieră, au rămas izolate din cauza creşterii nivelului şi debitului râului Zăbala, în cursul zilei de astăzi s-au suplimentat forţele de intervenţie, cu echipaje de la ISU Bacău şi ISU Covasna. Pentru gestionarea situaţiei de urgenţă, în prezent se acţionează din partea ISU Vrancea sub coordonarea inspectorului şef, colonel Chiscop Flaviu, cu 19 pompieri (ofiţeri şi subofiţeri), 11 salvamontişti ai Servicului Salvamont, respectiv câte un echipaj din judeţele Vrancea, Bacău şi Covasna, 8 jandarmi de la IJJ Vrancea şi SVSU Nereju cu 5 voluntari coordonaţi de primarul comunei Nereju”, a transmis ISU Vrancea.

Instituţia a anunţat că s-a reuşit realizarea unui un sistem provizoriu tip tiroliană şi un salvamontist a ajuns la persoanele izolate.

Cu ajutorul acestui dispozitiv au fost deja salvate cinci persoane, iar operaţiunea este în dinamică.

Până acum a fost salvat un adolescent de 16 ani, două femei de 60 de ani şi un tânăr de 18 ani.

12 muncitori care efectuau lucrări au fost surprinşi de creşterea apelor râului din zonă s-au refugiat într-un vagon remorcă.

În cursul nopţii s-a încercat salvarea lor, dar nu s-a reuşit.

 

UPDATE

Un salvamontist a ajuns la cei 12 muncitori refugiați într-o remorcă, din cauza viiturii, în județul Vrancea. Se încearcă salvări cu tiroliana.

Forțele de intervenție au fost suplimentate la Nereju cu echipaje de la ISU Bacău și ISU Covasna.

Printr-un sistem provizoriu tip tiroliană, un salvamontist a reușit să ajungă la persoanele izolate.

Urmează preluarea și salvarea acestora din zona de pericol.

Până la această oră a fost evacuarea un adolescent în vârstă de 16 ani.

12 persoane aflate într-o zonă forestieră din Nereju au rămas izolate, vineri, din cauza creșterii nivelului și debitului râului Zăbala. Oamenii s-au refugiat într-o remorcă.

Tot în județul Vrancea este o altă situație grea, în comuna Nistorești. În satul Podu Târdei un pod care asigura accesul auto a fost avariat, iar accesul se face acum doar pe jos, pe o punte.

În localitatea Mircești a fost evacuată în siguranță, la vecini, o familie formată dintr-o mamă și 3 copii.

Știrea inițială

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat că 54 de localităţi din 20 de judeţe ale ţării plus municipiul Bucureşti au fost afectate de fenomenele meteo din ultimele ore. O situaţie specială este în comuna Nereju din judeţul Vrancea, salvarea celor 12 muncitori s-au refugiat într-un vagon remorcă, din calea apelor învolburate, fiind extrem de dificilă.

"Avem 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti afectate de fenomenele meteo, în total 54 de localităţi. Se află în desfăşurare intervenţii în şase judeţe, Bacău, Constanţa, Ialomiţa, Suceava, Iaşi şi Vrancea. Violenţa fenomenelor a fost crescută şi au fost puse vieţi în pericol. Am avut întreruperi de curent, trei drumuri naţionale şi unul judeţean cu circulaţia întreruptă. O situaţie specială am avut în localitatea Nereju din judeţul Vrancea, unde 12 muncitori care efectuau lucrări au fost surprinşi de creştera râului şi s-au refugiat. Sunt situaţii critice care pun presiuni pe structurile noastre, dar sunt gestionate corespunzător. Pericolul nu a trecut, pentru următoarele ore există avertizări”, a declarat Lucian Bode, în videoconferinţa organizată, sâmbătă, de premierul Florin Cîţu cu prefecţii.

Citește și: VIDEO Florin Cîțu anunță APOCALIPSA: 'Nu ştim exact ce se va întâmpla în perioada următoare. Să ne pregătim pentru cele mai dificile situaţii'

Secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, a precizat că, în urma situaţiilor de urgenţă din ultimele ore, o persoană a decedat, iar o alta a fost declarată dispărută. Alte şapte persoane au fost evacuate după ce locuinţele lor riscau să fie inundate.

"Am avut, din păcate, un deces confirmat in județul Neamţ şi un caz în Bacău, o persoană dispărută. Şapte persoane au fost evacuate pentru că exista pericolul de inundare în locuinţe. De altfel, judeţul Bacau a ridicat nivelul de alertă la nivel 3 cod portocaliu în mai multe subunităţi ca să facă faţă situaţiei de acolo, iar prin RO-Alert au fost transmise 6 mesaje de informare în Alba, Bacău, Cluj şi Vrancea”, a explicat Arafat.

Citește și: ULTIMA ORĂ Cod portocaliu și galben de ploi puternice și vijelii

Raed Arafat s-a referit şi el la situaţia celor 12 muncitori din Vrancea.

"Referitor la situaţia de la Nereju, în judeţul Vrancea, avem 12 muncitori care efectuau lucrări, au fost surprinşi de creşterea apelor râului din zonă s-au refugiat într-un vagon remorcă. În cursul nopţii s-a încercat salvarea lor, nu s-a reuşit, riscam să îi pierdem în timpul salvării, astăzi s-au reluat operaţiunile. Am mobilizat o echipă suplimentară Salvamont din Covasna. Avem acolo din Vrancea o echipă de la Salvamont, plus ISU din Vrancea. A mai fost astăzi o tentativă care din nou a eşuat pentru că nu s-a putut fixa tiroliana. La acest moment, legătura cu ei există, problema e că e o zonă cu acces greu, nu se poate intra decât cu maşini de teren sau pe jos în zonă. Pe cale aeriană s-au făcut mai multe evaluări, nu putem intra în zonă, să îi scoatem cu troliu. E o zonă montană şi elicopterele nu pot intra, plus ploile care sunt. Vom încerca să îi salvăm până la finalul zilei”, a declarat Arafat.

Citește și: FOTO Ploile au făcut prăpăd în România: Doi morți și impresionante pagube materiale .


content-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.