Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare INTERESANTĂ în dosarul torționarilor: SRI ar putea fi parte din proces

breaking news stiripesurse.ro

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au dispus miercuri începerea procedurilor de verificare a averilor deţinute de torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, în vederea identificării bunurilor şi sumelor de bani pentru plata despăgubirilor, informează Agerpres

La termenul de miercuri al procesului în care sunt judecaţi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, şi foştii ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, avocatul lui Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, a cerut magistraţilor luarea măsurilor asigurătorii faţă de cei trei inculpaţi.

ALERTĂ - Femeie împușcată la o agenție de turism din București. Și autorul e mort


Avocatul a arătat că, pe parcursul anchetei, nu s-au luat astfel de măsuri, iar procurorul de şedinţă a declarat că este de acord cu verificări la Ministerul de Interne, Casa Naţională de Pensii, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, precum şi la alte instituţii pentru verificarea bunurilor şi a veniturilor celor trei inculpaţi. Instanţa a fost de acord cu această solicitare. 

Tot la acest termen, avocatul lui Vasile Hodiş a cerut introducerea în dosar ca părţi responsabile civilmente a Ministerului Finanţelor, MAI şi SRI, susţinând că, după căderea regimului comunist, SRI este succesorul fostei Securităţi, iar penitenciarul unde a decedat Gheorghe Ursu a aparţinut MAI. 

De cealaltă parte, avocatul lui Andrei Ursu a precizat că nu este oportună introducerea acestor instituţii în proces, deoarece acţiunea şi pedeapsa trebuie să se răsfrânge direct asupra inculpaţilor şi nu asupra contribuabilului român. 

"Ar fi o mare nedreptate introducerea în cauză a acestor instituţii. A existat o mare discontinuitate între statul de până la 1989 şi după aceea. Ar fi o mare nedreptate să tragi la răspundere un stat care încearcă să repare ceea ce a făcut vechiul stat. Nu vrem bani de la statul român. Trebuie să plătească cei care au comis acele crime", a declarat şi Andrei Ursu.

Dan Andronic, dezvăluire DINAMITĂ! Cine a primit grămezi de bani de la Elena Udrea

Procurorul de şedinţă a susţinut că trebuie trimise citaţii la MFP, MAI şi SRI, pentru ca aceste instituţii să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu introducerea lor în cauză, această poziţie fiind acceptată de către judecători. 

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 7 iunie. 

Pe 1 august 2016, George Homoştean (decedat), fost ministru de Interne, şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, au fost trimişi în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii în dosarul disidentului Gheorghe Ursu. 

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi foştii ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, aceştia fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. 

Procurorii susţin că în perioada ianuarie - noiembrie 1985 inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava. 

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Udor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, fiecare primind câte 20 de ani de închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.