Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul Ermitaj vrea să participe la restaurarea sitului antic Palmira

www.dailymail.co.uk
siria palmira

Celebrul Muzeu Ermitaj din oraşul rus Sankt-Petersburg, deţinător al unei importante colecţii de sculpturi şi lespezi de mormânt din Palmira, şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui la reconstruirea acestui sit antic, eliberat recent de armata preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, de sub ocupaţia grupării jihadiste Stat Islamic, care a provocat distrugeri masive ale vestigiilor istorice, transmite luni AFP.

Directorul Muzeului Ermitaj, Mihail Piotrovski, se va ocupa de ajutorul oferit de Rusia pentru reconstruirea Palmirei, sprijin care constituie latura "culturală" a participării Moscovei la soluţionare conflictului din Siria. "Restaurarea Palmirei este responsabilitatea tuturor", a spus el într-un interviu acordat pentru AFP, prezentând o sală în care sunt expuse nouă pietre de mormânt, fragmente de sculpturi, şi alte obiecte, printre care monezi, toate provenind de la Palmira. O menţiune aparte merită patru dale în greutate totală de 15 tone, pe care inscripţiile în limbile aramaică şi greacă arată tarifele vamale din Palmira, în vigoare în secolul al II-lea e.n., când oraşul oază se transformase într-un important punct de întâlnire pentru caravane. "Restaurarea Palmirei este un proces de durată", a spus Piotrovski, care apreciază că pagubele produse de jihadişti ruinelor din Palmira ar putea atinge 70% din sit. "Va trebui să se noteze unde este găsită fiecare piatră înainte de a lua o decizie în privinţa modului de a restaura aceste monumente istorice", explică el. Directorul Muzeului Ermitaj consideră că doar "o societate internaţională" din care să facă parte ţările membre ale UNESCO şi directorul Antichităţilor siriene, Maamoun Abdelkarim, ar putea duce la bun sfârşit restaurarea Palmirei. Abdelkarim a făcut vineri un apel la "arheologi şi experţi din lumea întreagă să vină să colaboreze fiindcă situl face parte din Patrimoniul mondial al umanităţii".

Înainte de toate însă va trebui ca Palmira să fie deminată, după ce organizaţia Stat Islamic a plasat acolo circa 4.500 de mine artizanale. Genişti ruşi, alături de câini şi radare, au plecat deja din Moscova şi au ajuns în cetatea antică. În afară de competenţele în domeniul deminării, Rusia "are multă experienţă în restaurarea monumentelor istorice distruse, îndeosebi în al cel de-al Doilea Război Mondial", afirmă directorul Ermitajului, dând ca exemplu reşedinţa de vară a ţarilor, aflată la câţiva kilometri de fosta capitală imperială. Aceasta a fost distrusă aproape în întregime în luptele dintre nazişti şi sovietici, fiind în prezent restaurată în întregime, în cele mai mici detalii, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.