Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul Țăranului Român a declarat România țara manelelor

BD
Un act de cultură și de confirmare valorică pentru care suntem datori să-i mulțumim conducerii acestei instituții de cultură națională, dispusă să accepte ca exponate de muzeu tablouri cu maneliști. Efectul poate părea minor acum, dar, prin trecerea acestei granițe, Muzeul Național al culturii române vechi tocmai a oficializat acceptarea ca și act de cultură românească, la cel mai înalt nivel de reprezentativitate, a kitsch-ului monstruos. Nu are rost să cităm aici din versurile manelelor pentru a proba cum arată ”cultura” promovată în aceste zile de MNȚR sau ce fel de mesaje se transmit astfel tinerilor și societății în ansamblu. După cum nu are rost să mai facem distincția că lupta împotriva manelelor nu are nicio contație etnică, pentru că romii educați nu doresc să fie reprezentați în lume de asemenea anti-modele, ci doresc ca etnia lor să se integreze prin modele serioase, prin școală și profesie, nu prin texte suburbane. Și să nu confundăm: tablourile cu maneliști nu înseamnă nici dezbatere, nici analiză a fenomenului și cu atât mai puțin o strategie culturală de combatere a degradării spațiului public și de promovare a unor produse culturale autentice!
În comunism se temeau să ia atitudine, și asta este de înțeles. Acum cine îi bagă la pușcărie dacă se împotrivesc transformării MNȚR într-un muzeu al manelelor? Sau e vorba de mici interese meschine? Atunci nu au nicio scuză. Clasa intelectualilor vocali s-a descalificat definitiv prin tăcerea rușinoasă cu care a acoperit și justificat scandalul tablourilor cu maneliști de la MNȚR!   
De neînțeles este doar complicitatea absolută a oamenilor de cultură ”implicați” în viața cetății, care nu ratează niciun moment să facă politică, să dea lecții publice, să-i admonesteze pe unii și pe alții, dar care tac suspect acum, când ar fi de datoria lor să reacționeze la unison și foarte dur împotriva degradării Muzeului Țăranului Român. De ce această reținere complice de la comentarii și revoltă? Probabil că nu vor să deranjeze. La fel ca pe vremea comunismului, există în lumea culturală românească un acord tacit pentru compromis în care marii guralivi nu se atacă unii pe alții, indiferent ce gafe ar face, pentru că au nevoie, la o adică, de sprijin. Arta micului compromis a devenit însă o mare culpă generală, pentru că dacă nici împotriva manelizării unui muzeu național nu se mai ia atitudine, atunci care mai e diferența față de autocenzura pe care intelectualii și-o impuneau pe vremea comunismului?   Dar intelectualii realizați au nevoie să fie invitați la MNȚR, sunt toți prieteni, se susțin reciproc din interes, la fel ca în lumea politică. Păi atunci de ce mai deschid gura marii lideri de opinie culturali să critice mizeria din altă parte, dacă în lumea lor o tolerează și o practică la fel de asiduu? În comunism se temeau să ia atitudine, și asta este de înțeles. Acum cine îi bagă la pușcărie dacă se împotrivesc transformării MNȚR într-un muzeu al manelelor? Sau e vorba de mici interese meschine? Atunci nu au nicio scuză. Clasa intelectualilor vocali s-a descalificat definitiv prin tăcerea rușinoasă cu care a acoperit și justificat scandalul tablourilor cu maneliști de la MNȚR!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.