Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO a condamnat atacurile ruseşti la frontiera Ucrainei cu România: 'Sunt nesăbuite și nechibzuite'

politico.eu
Jens Stoltenberg NATO

NATO a condamnat atacurile ruseşti cu drone la frontiera Ucrainei cu România: 'Sunt nesăbuite și nechibzuite'

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, venit joi într-o nouă vizită surpriză la Kiev, a declarat acolo că trupele ucrainene "câştigă teren puţin câte puţin" în contraofensiva împotriva armatei ruse, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că aderarea ţării sale la NATO este doar o chestiune de timp, relatează Reuters şi AFP, informează Agerpres.

Șeful NATO a condamnat atacurile ruseşti cu drone la frontiera Ucrainei cu România

Stoltenberg a spus că nu există nicio dovadă că atacurile cu drone căzute peste graniţă ar fi fost un atac deliberat asupra României, dar le-a catalogat drept "nesăbuite", „nechibzuite” și "destabilizatoare", relatează Mediafax.

Ucraina avansează „puțin câte puțin”

"Astăzi, forţele voastre avansează. Se confruntă cu lupte crâncene, dar câştigă teren puţin câte puţin", a spus Stoltenberg, la o conferinţă de presă comună cu Zelenski. "Ucrainenii luptă pentru familiile lor" şi pentru "libertatea lor", în timp ce Moscova luptă pentru "iluziile sale imperialiste", consideră secretarul general al NATO. El a anunţat că statele NATO au încheiate în prezent contracte-cadru cuprinzătoare cu companiile producătoare de armament în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru muniţii esenţiale, din care comenzile ferme însumează un miliard de euro.

Potrivit lui Stoltenberg, aceste contracte le vor permite statelor NATO să-şi completeze stocurile golite de ajutorul militar oferit Ucrainei şi de asemenea să continue să furnizeze armatei ucrainene muniţii, esenţiale în războiul cu Rusia.

Ce a cerut Zelenski

La rândul său, Zelenski a insistat ca statele NATO să ofere Ucrainei mai multe sisteme antiaeriene, având în vedere teama privind o nouă campanie de bombardamente ruseşti asupra infrastructurilor energetice ucrainene odată cu apropierea iernii.

De asemenea, preşedintele ucrainean s-a arătat sigur că ţara sa va adera la NATO. "Este doar o chestiune de timp până când Ucraina va fi de jure membră a Alianţei. Facem totul pentru a aduce cât mai aproape acest moment", a indicat el la conferinţa de presă comună cu Stoltenberg, care a spus la rândul său că "Ucraina este acum mai aproape de NATO ca niciodată".

Context

Armata ucraineană îşi continuă în provinciile Zaporojie şi Doneţk din sud şi est contraofensiva lansată în luna iunie şi prin care încearcă să atingă Marea Azov pentru a izola terestru trupele ruse din Crimeea, în timp ce armata rusă atacă mai către nord.

În pofida unor înaintări recente în Zaporojie, contraofensiva lansată de Ucraina nu a condus deocamdată la câştiguri teritoriale notabile. Potrivit unui bilanţ efectuat pe 19 septembrie de Centrul Belfer pentru afaceri internaţionale din cadrul Harvard Kennedy School, citat de Reuters, în ultima lună Rusia a câştigat 35 de mile pătrate de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a eliberat 19 mile pătrate din teritoriul ocupat de armata rusă.

Secretarul general al NATO a anunțat în cadrul conferinței de presă că alianța militară are contracte-cadru cu companii de armament în valoare de 2,4 miliarde de euro. Circa un miliard de euro reprezintă comenzi ferme, care permit membrilor NATO să-și reînnoiască stocurile, în timp ce continuă să ofere Ucrainei muniție.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.