Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO şi UE condamnă noul plan de a reintroduce legea privind 'agenţii străinătăţii' în Georgia

caleaeuropeana.ro
Georgia

Uniunea Europeană şi NATO au condamnat joi noul plan al ţării partenere, Georgia, de a reintroduce legislaţia vizând limitarea finanţării organizaţiilor nonguvernamentale din străinătate după o încercare similară eşuată anul trecut pe fondul unor proteste în masă, relatează vineri DPA, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege controversat, similar cu legislaţia în vigoare în Rusia, ar cere organizaţiilor care primesc finanţare străină să se înregistreze ca "agenţi ai străinătăţii".

"Mă opun oricărei încercări a guvernului georgian de a reintroduce proiectul de legislaţie privind agenţii străinătăţii sau influenţa străină", a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, ca răspuns la o întrebare în urma întâlnirilor miniştrilor de externe joi la Bruxelles.

Potrivit lui Stoltenberg, planurile ar "contrazice întregul efort al consolidării instituţiilor democratice în Georgia".

El a adăugat că "Georgia ar trebui să lucreze la reforme pentru a se apropia de NATO şi de Uniunea Europeană".

Propunerea de lege a fost retrasă oficial în martie 2023 după proteste în masă. Oponenţii susţin că adoptarea legii ar submina democraţia Georgiei şi diminua şansele ţării de a adera la Uniunea Europeană, care a criticat legea.

Partidul aflat la putere Visul Georgian şi-a anunţat miercuri intenţia de a depune din nou proiectul în parlament.

"Poporul georgian (...) a spus clar că vrea un viitor democratic prosper în cadrul familiei europene şi euroatlantice", a declarat Stoltenberg. "Deci orice lege ce introduce această idee de agent al străinătăţii (...) va submina întreaga idee de a face Georgia o societate democratică mai puternică", a adăugat el.

Anterior, un purtător de cuvânt al diplomatului de top al UE Josep Borrell a declarat că blocul "regretă că (legea n.r.) este din nou luată în considerare în ciuda reacţiilor puternice publice şi internaţionale în martie 2023", notează DPA.

Într-un comunicat, el subliniază de asemenea că Consiliul European a acordat Georgiei statutul de candidat în decembrie, cu condiţia ca Tbilisi să ia măsuri, inclusiv să asigure că societatea civilă poate funcţiona liber şi să combată "dezinformarea împotriva UE şi a valorilor sale".

"Încurajăm liderii politici din Georgia să adopte şi să implementeze reforme care sunt în conformitate cu obiectivul declarat de aderare la Uniunea Europeană, aşa cum este susţinut de marea majoritate a cetăţenilor Georgiei", adaugă comunicatul.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american Matthew Miller a spus că Washingtonul este "profund preocupat" de introducerea proiectului de lege în parlamentul Georgiei, care "va deraia Georgia de la calea sa europeană şi va dăuna organizaţiilor societăţii civile să îmbunătăţească vieţile cetăţenilor georgieni".

"Îndemnăm guvernul Georgiei să avanseze în aspiraţiile sale legate de UE", a adăugat Miller, într-o postare pe platforma de social media X, anterior Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.