Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO trimite mii de militari în România: Ce se pune la cale?

armata

Consolidarea NATO în Europa de Est ar putea implica desfăşurarea prin rotaţie a până la 3.500 de militari, a indicat vineri ministrul britanic de externe, Philip Hammond, la finalul reuniunii de la Bruxelles a omologilor săi din statele aliate, subliniind că această desfăşurare nu are scop agresiv faţă de Rusia, transmite Reuters.

Anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 a determinat Alianţa Nord-Atlantică să aibă în vedere desfăşurarea de forţe de descurajare în statele baltice şi Polonia, forţe despre care Philip Hammond afirmă că vor funcţiona ca 'avertizor' pentru NATO despre orice ameninţare potenţială.

Citește și: Daniel Craig a refuzat 100 de milioane de euro pentru a fi iar James Bond: Cine ar putea fi alesul

Se aşteaptă ca miniştrii apărării ai Alianţei să decidă luna viitoare cu privire la efectivele acestor trupe, afirmând în mod clar că nu vor exista forţe ample desfăşurate permanent, evitându-se astfel să fie provocat Kremlinul.

'Se pare că vor fi patru, poate cinci batalioane (...), iar rolul acestor formaţii va fi să acţioneze ca un avertizor', le-a declarat Hammond reporterilor, precizând că 'scopul acestor forţe nu este unul de agresiune'.

Citește și: După X Factor urmează SexFactor: Noul talent-show porno lansat de americani / VIDEO

Conform ministrului britanic, până la 3.500 de militari ar putea fi desfăşuraţi de-a lungul frontierelor Alianţei cu Rusia, urmând ca SUA, Marea Britanie şi Germania să preia majoritatea responsabilităţilor de comandă.

Potrivit unor diplomaţi NATO, este probabil ca Statelor Unite să le revină comanda a două batalioane, iar Marii Britanii şi Germaniei câte una. Aceasta înseamnă că la comanda unui al cincilea batalion se va afla un alt stat membru, posibili candidaţi fiind Danemarca, Spania, Italia sau Olanda, afirmă sursele diplomatice.

Citește și: VIDEO De acum poți să știi ce îți spune pisica ta: A fost inventată zgarda ce traduce mieunatul

Miniştrii de externe ai NATO au declarat vineri că au convenit să propună Moscovei o nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia, care s-a întrunit în aprilie pentru prima dată în ultimii aproape doi ani, după suspendarea acestuia în semn de protest faţă de anexarea Crimeii de către Rusia.

'Facem lucruri care ar putea fi greşit interpretate. Considerăm că a crea o oportunitate prin intermediul Consiliului NATO-Rusia este cea mai bună cale de a evita ca Rusia să poată spune: 'nu am fost informaţi, nu am ştiut detaliile'', a explicat Hammond, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ce sacrificiu a făcut președintele Klaus Iohannis pentru soția Carmen

'Consiliul NATO-Rusia funcţionează pe bază de consens. Dacă vor să discute (despre această reuniune), pot discuta cu noi, nu doar să ajungă la microfon', a reacţionat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de TASS, după anunţul în acest sens făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.