Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Niciodată să nu zici voi face mâine: 112 ani de la nașterea Părintelui Dionisie de la Colciu

Organizatia Elena de Turism
Grecia Athos

Miercuri se împlinesc 112 ani de la nașterea Starețului Dionisie Ignat de la Schitul Colciu din Sfântul Munte Athos, cel care spunea: „Niciodată să nu zici «voi face mâine», pentru că secunda pe care o trăim, aceea-i a noastră”, noteaza basilica.ro.

Părintele Dionisie Ignat s-a născut în 22 septembrie 1909 în comuna Vorniceni, judeţul Botoşani. La botez a primit numele de Dumitru.

Tatăl său, Ioan, om foarte credincios, a murit când el avea un an. Dumitru a absolvit doar patru clase primare – de fiecare dată cu premiu – şi doi ani de şcoală profesională.

Fiind foarte apropiat de fratele său, Gheorghie, mai mare cu zece ani, Dumitru l-a urmat în viaţa monahală de la vârsta de 14 ani. Când avea 17 ani, și-a urmat fratele, devenit Părintele Ghimnazie, și în Sfântul Munte Athos.

Au împrumutat bani și, împreună cu Schimonahul Sebastian, au cumpărat Chilia „Bunavestire” de pe teritoriul Mănăstirii Pantocrator. Pentru a-şi plăti datoria, au muncit timp de trei ani ca argaţi la Mănăstirea Iviron.

În 1927, la un an de la stabilirea în Sfântul Munte, Dumitru a fost tuns călugăr cu numele Dionisie, iar în 1931 a fost hirotonit ierodiacon.

În 1933, după moartea părintelui Sebastian, stareţul lor, cei doi frați au mers la Chilia „Sfântul Tihon din Zadonsk” din Kapsala, condusă de Stareţul Ghedeon Chelaru. Împreună cu acesta, au preluat în 1937 Chilia „Sf. M. Mc. Gheorghe – Colciu”, pe care au refăcut-o din temelii.

Părintele Dionisie a fost hirotonit ieromonah în 1937 de către Episcopul Sfântului Munte, Ierotei, și a devenit duhovnic în 1945. A dus o viaţă ascetică, urmând exemplul fratelui său, Părintele Ghimnazie, care ajunsese la o mare sfinţenie înainte de sfârşitul său pământesc, în 1965.

După moartea Părintelui Ghedeon Chelaru, în 1979, Părintele Dionisie a devenit conducătorul chiliei și unul dintre cei mai experimentaţi părinţi duhovniceşti din Sfântul Munte.

Când a trecut la cele veşnice, în 28 aprilie 2004, Părintele Dionisie avea vârsta de 95 de ani, din care 78 petrecuţi în Sfântul Munte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.