Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă: 'Pentru MApN, misiunea în Afganistan se va încheia când toţi militarii români vor fi în siguranţă acasă'

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca

Misiunea în Afganistan se va încheia pentru Ministerul Apărării Naţionale numai atunci când toţi militarii români vor fi în siguranţă acasă, a declarat ministrul Nicolae Ciucă, potrivit unei înregistrări transmise, joi, de MApN.

Miercuri, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe şi ai Apărării din NATO a fost adoptată o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai, până la data de 11 septembrie 2021, potrivit agerpres.ro.

Citește și: ULTIMA ORĂ România își retrage trupele din Afganistan

"Împreună cu aliaţii din NATO, concomitent cu sprijinirea Procesului de Pace din regiune, este important să acordăm o atenţie deosebită măsurilor de asigurare a protecţiei forţelor NATO din Afganistan în timpul procesului de retragere a militarilor. Pentru Ministerul Apărării Naţionale, misiunea în Afganistan se va încheia numai atunci când toţi militarii români vor fi în siguranţă acasă", a afirmat Ciucă.

Potrivit ministrului, în contextul în care este unul dintre "cele mai importante" state contributoare cu trupe la misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în teatrul de operaţii, România "va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii".

Citește și: VIDEO Joe Biden mulțumește și României pentru misiunea din Afganistan: 'Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie'

România participă din 2001 la misiuni în zonă, asumându-şi un "angajament de lungă durată pentru stabilitatea şi securitatea Afganistanului", a menţionat Nicolae Ciucă.

"Pe parcursul celor aproape 20 de ani, zeci de mii de militari români au îndeplinit misiuni în teatrul de operaţii afgan", a punctat el, adăugând că "militarii Armatei României au demonstrat acolo, în cel mai greu teatru de operaţii militare de după cel de-al Doilea Război Mondial, profesionalism, loialitate, solidaritate şi, cel mai important, spirit de sacrificiu în numele României".

Ministrul a vorbit şi despre militarii care au murit sau au fost răniţi în acest teatru de operaţii.

Citește și: Fostul secretar american al apărării cere mai multe trupe militare în România

"Ne plecăm frunţile în memoria celor 27 de eroi ai României, care au plătit cel mai greu preţ, în numele libertăţii noastre. Doresc să transmit familiilor eroilor noştri căzuţi în Afganistan că le vom rămâne alături, ca şi până acum", a spus el. Nicolae Ciucă a arătat că peste 200 de militari din Armata română au fost răniţi în aceste misiuni.

Potrivit site-ului MApN, 649 de militari români participă în prezent la misiunea Resolute Support din Afganistan sub egida NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.