Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan a capitulat. USR ia tot, bucureștenii nu rămân cu nimic

rares hopinca

Pentru a lungi agonia unui mandat ratat cu încă un an de zile, Primarul General a cedat șantajului USR și ”a predat” USR-ului Administrația Spitalelor (ASSMB), Administrația Parcurilor (ALPAB) și asistența socială (DGASMB). Astfel a trecut bugetul șantajului, cu voturile USR, un buget care nu oferă nimic cetățenilor, ci doar sinecuri și resurse pentru prietenii primarului.

În acest context, solicit Primarului General și USR să prezinte public dacă intenționează să preia consultanța nesimțită marca Ghinea&Voiculescu, descoperită de ministrul Rafila în PNRR, în bugetul Capitalei.

Analiza bugetului pentru 2022. Se poate face mai puțin decât anul trecut? Se poate!

Bugetul Municipiului București, propus de Nicușor Dan și adoptat de majoritatea USR-PNL-PMP este un act inutil, pur formal, prin care actualul primar doar se preface că muncește. Acesta nu rezolvă niciuna din marile probleme ale Capitalei. Era de înțeles dacă se făcea o prioritizare, prin care măcar o parte din problemele cetățenilor să fie rezolvate. Dar nu se rezolvă nici problema căldurii, nici problema investițiilor, nici atragerea de fonduri europene pentru Capitală. Transportul public este subfinanțat, consolidările sunt în continuare blocate, spitalele sunt neglijate grav, prin alocări bugetare insuficiente, iar sprijinul pentru persoanele cu dizabilități și programele sociale inițiate în perioada 2016-2020 sunt oprite. Spațiile verzi vor arăta la fel de prost, străzile nu vor fi reparate și nici un proiect semnificativ nu va fi inițiat în 2022?

Se pune întrebarea logică: ce vrea să facă totuși Nicușor Dan în acest an? Răspunsurile sunt ascunse în buget. Nicușor Dan vrea să-și deservească partenerii politici, ca să mai supraviețuiască încă un an pe scaunul de primar. Bugetul Capitalei va finanța consultanța și temele prioritare ale USR și PNL, nu nevoile oamenilor.

-          Astfel, în plină criză medicală, economică și cu războiul aproape, se propune alocarea 476.000 de lei pentru Strategia de promovare turistică a Bucureștiului, și 238.000 de lei pentru crearea unui site. Consultanță marca USR.

-          Se propune realizarea de piste de biciclete din bugetul local – peste 2.500.000 de lei, în condițiile în care Primăria poate accesa fonduri nerambursabile pentru aceste proiecte. De ce nu atrageți fonduri, pentru ca bugetul local să fie folosit pentru nevoile oamenilor?

-          Se propune alocarea a 160.000 de lei pentru un tomograf de arbori, deși Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București S.A. deține 2 astfel de tomografe, achiziționate în 2018! Bani cheltuiți degeaba.

-          Se propune alocarea 2.000.000 de lei pentru Registrul Spațiilor Verzi, o temă electorală a USR. Au fost fonduri prevăzute și anul trecut, fonduri pe care Primarul General nu a fost în stare să se utilizeze. Consultanță.

-          Prin amendament, se propune suplimentarea bugetului Centrului de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” cu 1.500.000 de lei, imediat după ce a fost instalat noul director, de la PNL.

-          Prin amendamente succesive, Primarul General majorează bugetul ASSMB, fix după ce fostul director și-a dat demisia la presiunile USR și ale lui Vlad Voiculescu. Ce suflet trebuie să ai ca să tai finanțarea spitalelor, în vreme de pandemie, doar că directorul nu era de la USR sau omul de casă a lui Vlad Voiculescu?!

Ce nu rezolvă Nicușor Dan cu bugetul propus?

-          Nu rezolvă problema căldurii și a apei calde. Subvenția acoperă mai puțin de jumătate din fondurile solicitate de Termoenergetica. Începând cu luna august, termoficarea în București rămâne fără fonduri, iar Primarul General nu s-a implicat deloc pentru a găsi soluții alternative.

-          Nu pregătește investiții pentru viitor, fără de care Capitala va rămâne blocată. Nicușor Dan anunța anul trecut în martie că a ”depus” proiecte pentru a fi incluse în PNRR de 7 miliarde (!) de euro. În realitate, în bugetul pe anul 2022 nu este prins niciun studiu de fezabilitate pentru un proiect semnificativ, care ar putea primi finanțare prin PNRR! Din nou, se demonstrează că primarul minte. În realitate, rezultatele sunt dezastroase.

-          Nu atrage fonduri nerambursabile pentru Capitală. În bugetul pentru 2021, au fost prinse venituri din fonduri nerambursabile de peste 1,2 miliarde de lei, în condițiile în care erau disponibile doar fondurile din programele operaționale, din exercițiul bugetar 2014-2020.

  • În 2022, și-a propus să atragă fonduri nerambursabile în valoare de 650 de milioane de lei – aproape jumătate fașă de intenția de anul trecut, în condițiile în care acum sunt disponibile fonduri din exercițiul bugetar 2014-2020, din PNRR și din programele operaționale aferente exercițiului bugetar2021-2027.
  • Deci are la dispoziție de trei ori mai multe fonduri nerambursabile decât anul trecut, dar își propune să atragă jumătate din fondurile de anul trecut.
  • Este exemplul perfect de nepăsare și neimplicare a Primarului General, exemplu care caracterizează foarte bine întregul său mandat.

Prin bugetul adoptat, Nicușor Dan nu numai că va oferi un an extrem de greu Bucureștenilor. Dar va amaneta șansele unui viitor mai bun pentru cetățenii Capitalei, pentru că își bate joc de șansa unică pe care o are Bucureștiul în acest an, de a se dezvolta susținut pe bani europeni.

După cum arată ”bugetul șantajului”, în afară de consultanță, site-uri la prețuri obscene și numiri în funcție, în acest an nu se va întâmpla nimic bun la nivelul Primăriei Municipiului București.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.