Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nivelul Dunării a scăzut, la Calafat, cu opt centimetri în ultimele 24 de ore: Navele sunt în pericol

vapoare dunare

Nivelul Dunării a scăzut, la Calafat, în județul Dolj, cu opt centimetri în ultimele 24 de ore, iar reprezentanții Apelor Române spun că debitul fluviului este la aproximativ jumătate din media multianuală pentru această perioadă. Navigația bacului de transport pe Dunăre este în pericol, anunță MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților Apelor Române, la Calafat, cotele Dunării înregistrau, marți, o scădere cu 8 centimetri față în ultimele 24 de ore și cu 18 centimetri față de nivelul de duminică..

Citește și: Se bat cap in cap! A refuzat propunerea .

„Așa cum este cunoscut, nivelul Dunării în această perioadă este destul de scăzut. În această dimineață (marți – n.r.) la intrarea în țară, secțiunea Baziaș, Dunărea a înregistrat un debit de 2.700 metri cubi pe secundă. Dacă facem o comparație cu ziua de ieri (luni – n.r.), a fost un nivel staționar, dar cu toate acestea, aval de Porțile de Fier, la Gruia și Calafat, nivelul este destul de scăzut, astfel încât la Gruia am avut astăzi un nivel mai mare față de ieri cu 6 centimetri, spre deosebire de Calafat unde avem un nivel mult sub cota care este la -18 cm. În perioada următoare se preconizează ca debitul Dunării să scadă, ajungând undeva la 2.650 metri cubi pe secundă, foarte puțin, având în vedere că media multianuală a lunii ianuarie este de 4.950 metri cubi pe secundă. Dacă facem o comparație cu anul trecut în luna ianuarie, debitul în 2019 pe Dunăre a fost mai ridicat decât în prezent. Se afla undeva la 4.000 – 4.100 metri cubi pe secundă, deci aproape încă o dată față de ceea ce înregistrăm astăzi", a declarat, mațri, Camelia Bărbuțu, purtător de cuvânt ABA Jiu.

Din cauza nivelului scăzut al Dunării, în pericol ar putea fi pusă și circulația bacului de transport de la Bechet.

„Dacă mai scade apa 10 centimetri, bacul românesc nu va mai putea circula. Cel bulgăresc e mai mic și poate lucra până la o cotă de minus 15-16 centimetri, dar atunci va încărca mai puține TIR-uri", a declarat, pentru MEDIAFAX, Gicu Bostangiu, reprezentant firma românească de transport cu bacul.

Citește și: `Băi talent: nu-ți e rușine!`Fostul ministru al Educației în guvernul Boc a jignit grav un geniu al muzicii românești

Un șlep - motor încărcat cu fier, sub pavilion sârbesc, este de luni dimineața împotmolit într-un banc de nisip, la aproximativ o sută de metri de malul românesc, în apropiere de Calafat.

Surse locale spun că echipajul nu a solicitat, până acum, ajutor autorităților din România și, cel mai probabil, armatorul va trimite ajutoare din Serbia pentru a tracta șlepul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.