Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi publicații în colecția n’autor de literatură română contemporană a editurii Nemira

librariaonline.ro
editura nemira

Editura Nemira publică în colecţia n’autor de literatură română contemporană romanul "Un cal într-o mare de lebede", de Raluca Nagy, şi colecţia de "Povestiri din garaj", de Goran Mrakić, scrie news.ro.

Protagonista din romanul Ralucăi Nagy, "Un cal într-o mare de lebede", este Rosalyn, care are 24 de ani şi este studentă la Londra. Cu un corp invadat de o boală ciudată, cu o poveste amoroasă complicată şi o familie disfuncţională, la capătul puterilor, ea decide să plece cu o bursă de un an la Tokio, pentru a studia limba japoneză.

Întâlnirea şocantă cu o cultură impresionantă va funcţiona ca o oglindă necruţătoare, care o va ajuta să se desprindă de trecut şi să se vindece.

"În ego-ficţiunea Ralucăi Nagy despre Japonia nu se întâmplă practic nimic: nu există intrigă, în sensul occidental, după cum ne avertizează autoarea încă de la început. Dar se petrece o întâlnire radicală a europeanului cu un Celălalt extrem, care îl face să simtă organic - la modul propriu - distanţa culturală şi provocarea umană. "Un cal într-o mare de lebede" este pur şi simplu naraţiunea polisenzorială şi în acelaşi timp auto-reflexivă, etnografică şi personală, perplexă şi totodată firească până la limita intimităţii, a acestei experienţe", spune Vintilă Mihăilescu.

"Povestirile din garaj" sunt tipice tranziţiei de tip balcanic, trăite în Timişoara înainte şi după ’90: veri în care timpul se dilată, aşa cum doar în vacanţele şcolare o poate face, muzici interzise, trase pe casete, baruri locale, animate de legende de cartier, români, sârbi, şvabi şi maghiari, Poli Timişoara, huligani, bătăi, ecouri ale primelor revolte care au declanşat Revoluţia din decembrie ’89, afaceri stranii, crime, râuri de bere, scriitori şi artişti de tot soiul, scene din viaţa de zi cu zi, întâmplări adolescentine şi rememorări nostalgice. Toate desfăşurate între betoane şi Bega.

Citește și: Actorul Robert Wolders, partenerul de viață al lui Audrey Hepburn, a murit

"Marea şmecherie pe care o face Goran în povestirile lui e că are un fel de familiaritate în scris, ai impresia că-i ştii de undeva personajele. Rockeri, punkeri şi idealişti ajunşi bătrâni şi sictiriţi într-un oraş care «era odată» par nişte veterani ai unui război pentru optimism, ce a avut loc cândva la începutul anilor ’90. Război pe care l-au câştigat cam cum au câştigat sârbii mai toate războaiele din ultima vreme, à la Pyrrhus", este de părere Ovidiu Eftimie.

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este doctor în ştiinţe sociale al Universităţii Libere din Bruxelles şi al SNSPA Bucureşti. A debutat în limba română în anul 2005, la Revista 22, şi a continuat până în prezent la: Cuvântul, Dilema Veche, Decât o Revistă, totb, Arhiforum şi Scena 9. A contribuit cu o povestire la volumul colectiv "Scrisori din Cipangu". "Povestiri japoneze de autori români" (Editura Trei, 2015). A mai publicat proză scurtă în revista Iocan (2016) şi în Revista de Povestiri (2017-2018), al cărei atelier de scriere creativă l-a urmat. "Un cal într-o mare de lebede" este debutul său în volum individual.

Citește și: 'Hotel Transylvania 3' a debutat pe primul loc în box office-ul nord-american

Goran Mrakić (n. 1979) s-a născut la Sânnicolau Mare. A publicat două volume de versuri, trei cărţi de aforisme satirice şi un volum de proză scurtă, "Punk requiem". A primit premiul Uniunii Scriitorilor din Timişoara pentru debut, premiul "Vladimir Bulatović VIB" şi premiul "Radoje Domanović". Scrierile sale au apărut în mai multe antologii de aforisme din Serbia, România, Bosnia, Spania, Liban şi Italia. A tradus din limba română în limba sârbă (şi viceversa) mai multe cărţi. A lucrat timp de 15 ani ca redactor al ziarului de limba sârbă Naša reč. În prezent, ocupă funcţia de director al Editurii Uniunii Sârbilor din România. Trăieşte şi lucrează la Timişoara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.