Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NU e glumă: UE anunță SUSPENDAREA dreptului de vot din cauza nerespectării statului de drept

uniunea-europeana

Uniunea Europeană ar putea ajunge la suspendarea dreptului de vot al Poloniei dacă această ţară nu dă curs solicitărilor Comisiei Europene privind respectarea statului de drept, a declarat luni Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene, transmite agenţia Reuters.

Luna aceasta expiră termenul de două luni dat de Comisia Europeană guvernului de la Varşovia pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituţional, termen anunţat pe 21 decembrie după un an de tensiuni în relaţiile dintre executivul polonez şi cel comunitar, acesta din urmă invocând o derivă autoritară a formaţiunii conservatoare Dreptate şi Justiţie (PiS), scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO O tânără de 17 ani a fost șantajată de un bărbat care avea imagini PORNO cu ea: Ce i-a cerut

În declaraţia dată luni la Berlin, Jyrki Katainen şi-a manifestat speranţa că şefa guvernului german, Angela Merkel, ce va avea marţi la Varşovia întâlniri cu oficialii polonezi, va încerca să-i convingă pe aceştia să 'respecte valorile de bază pe care este construită Uniunea Europeană'.

'Nu putem face compromisuri cu statul de drept. Îl respecţi sau nu. Dacă nu, atunci Europa nu poate să tacă', a adăugat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Citește și: Una dintre cele mai mari vedete ale muzicii a dezvăluit că nu și-a spălat părul de…14 ani / VIDEO

Katainen a susţinut în continuare că tratatele europene oferă executivului comunitar posibilitatea de a suspenda dreptul de vot al unui stat membru în Consiliul UE, dar că oficialii europeni încă mai speră să convingă guvernului de la Varşovia să-şi schimbe politica.

Executivul comunitar a lansat anul trecut în luna iunie o procedură pe tema respectării statului de drept în Polonia, un proces cu mai multe etape, ultima fiind suspendarea dreptului de vot al acestei ţări. Însă chiar dacă s-ar ajunge în această ultimă etapă, pentru suspendarea dreptului de vot al unui stat membru este nevoie de consensul celorlalte 27 de state ale UE, iar în cazul Poloniei premierul ungar Viktor Orban a anunţat deja că se va opune unei asemenea decizii.

Citește și: TERIFIANT Fostul lider al unui grup de cimpanzei a fost torturat şi mâncat când a vrut să preia conducerea / VIDEO

De când conservatorii formaţiunii Dreptate şi Justiţie (PiS) au câştigat alegerile legislative din octombrie 2014, autorităţile de la Varşovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care în opinia oficialilor de la Bruxelles pot afecta în special libertatea presei şi separaţia puterilor în stat.

Principalele divergenţe sunt legate de Tribunalul Constituţional. Disputele pe această temă au început de fapt încă de dinaintea alegerilor legislative, când fostul guvern condus de liberalii din Platforma Civică (PO) a adoptat un amendament pentru numirea a cinci noi judecători în cadrul acestei instanţe, deşi mandatele celor pe care aceştia urmau să îi înlocuiască nu expiraseră.

Citește și: Producătorii de la Hollywood au ales cel mai bun film al anului / VIDEO

Dar preşedintele Andrej Duda, provenit din rândurile formaţiunii Dreptate şi Justiţie (PiS), a refuzat atunci să promulge legea, iar odată ce au câştigat alegerile şi au preluat conducerea executivului, conservatorii din PiS au revizuit şi ei actul normativ pentru a aduce alţi judecători în locul celor pe care au încercat liberalii să-i impună, împreună cu alte prevederi ce le-au atras criticile că ar dori să-şi subordoneze Tribunalul Constituţional.

În urma presiunilor Comisiei Europene, guvernul conservator polonez a revizuit procesul de reformă al Tribunalului Constituţional, dar oficialii europeni consideră că măsurile propuse în legea ce conţine această reformă nu sunt suficiente pentru garantarea independenţei puterii judecătoreşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.