Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi:De la frici uitate la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn, de Adrian Majuru

uniteagainstbookbans.org
carte roman citit lectura

„De la teama de întuneric, resimțită de omenire încă de la începutul istoriei, la îmblânzirea deplină a fricii prin tehnologie și viața de noapte. În ultimele generaţii, omul a dat nopții un nou conținut. Orașul a fost instrumentul de remodelare nocturnă a preocupărilor, imaginarului și credințelor”

„De la teama de întuneric, resimțită de omenire încă de la începutul istoriei, la îmblânzirea deplină a fricii prin tehnologie și viața de noapte. În ultimele generaţii, omul a dat nopții un nou conținut. Orașul a fost instrumentul de remodelare nocturnă a preocupărilor, imaginarului și credințelor. Expoziția din Art Safari - și albumul de față - spun povestea evoluției orașului nocturn și avatarurilor sale”, potrivit mediafax.

Timp de peste o lună, între 8 decembrie și 14 ianuarie, la Palatul Dacia-România din București, în sezonul actual al Art Safari, a avut loc expoziția „Poveștile neștiute ale orașului nocturn”, la vernisarea căreia a fost lansat și albumul „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, pe care îl semnalăm astăzi. Și expoziția a fost curatoriată și albumul semnat de Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București. La expoziție, alături de obiectele și lucrările din colecția Muzeului Municipiului Bucureşti, au fost prezentate și o serie de piese din colecţiile Institutului Naţional de Medicină Legală „dr.Mina Minovici” și Institutului de Antropologie Francisc Rainer-Academia Română, unele expuse public ȋn premieră.

„Povestea orașului nocturn – spune Adrian Majuru - reprezintă și o nesfârşită confruntare dintre dorinţele comportamentului ascuns și iubitor de întuneric (lumea criminalilor, hoților, inadaptaților sociali, adică tot ceea ce diurnul încearcă să vindece) și prelungirea unor preocupări cotidiene, pentru care diurnul nu mai oferă suficient timp. Aici ne referim la unele profesii, legate inclusiv de industria loisir-ului. Dincolo de prelungirea zilei în noapte, cu orașe luminate și mulțimi colorate și atrăgător de zgomotoase (teamă colectivă de tăcerea sublimată a întunericului?), consumatoare de diferit, se păstrează sentimentul ascuns de a explora dorințe pe care diurnul nu le permite pe de-antregul sau dorește să le știe uitate. Noaptea oferă un misterios sentiment de nesiguranță ascuns în etologia noastră îndepărtată, iar această relație dintre mister și temeri nu a putut fi îndepărtată pe de-a-ntregul”.

Veți găsi în acest album informații, imagini, istorii, povești, multe fascinante despre temei și frici, prejudecăți și pedepse, lumea delictuală, sinucidere, duel, vrăjitorie, alienare, falsul monetar, moda tatuajului, prostituție, timp liber și loisir urban, lumea mahalalelor.

„Povestea orașului nocturn reprezintă și o nesfârşită confruntare dintre dorinţele comportamentului ascuns și iubitor de întuneric (lumea criminalilor, hoților, inadaptaților sociali, adică tot ceea ce diurnul încearcă să vindece) și prelungirea unor preocupări cotidiene, pentru care diurnul nu mai oferă suficient timp. Aici ne referim la unele profesii, legate inclusiv de industria loisir-ului. Dincolo de prelungirea zilei în noapte, cu orașe luminate și mulțimi colorate și atrăgător de zgomotoase (teamă colectivă de tăcerea sublimată a întunericului?), consumatoare de diferit, se păstrează sentimentul ascuns de a explora dorințe pe care diurnul nu le permite pe de-antregul sau dorește să le știe uitate. Noaptea oferă un misterios sentiment de nesiguranță ascuns în etologia noastră îndepărtată, iar această relație dintre mister și temeri nu a putut fi îndepărtată pe de-a-ntregul”, subliniază Adrian Majuru.

Nu căutați acest minunat album într-o librărie, îl veți găsi doar la Muzeul Municipiului București.

Adrian Majuru - De la frici uitate la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn. Editura Muzeului Municipiului București/Art Safari. 351 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.