Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O delegație din Arabia Saudită s-a deplasat în Yemen pentru a purta discuții de pace cu rebelii

twitter.com
yemen

O delegaţie saudită s-a deplasat duminică în capitala Yemenului, Sanaa, pentru a negocia un nou armistiţiu cu rebelii houthi susţinuţi de Iran care controlează oraşul, potrivit unor surse diplomatice, în contextul în care Arabia Saudită caută o cale de a ieşi din război, notează AFP, citat de Agerpres.

Ambasadorul Arabiei Saudite în Yemen, Mohammed al-Jaber, a fost primit de liderul politic al rebelilor, Mehdi Machat, potrivit presei houthi, agenţia de presă Saba şi canalului de televiziune Al Massira. Acesta din urmă a difuzat imagini în care cei doi dându-şi mâna.

Negociatorii saudiţi au venit "pentru a discuta despre modalităţile de a avansa spre instaurarea păcii", au declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, doi diplomaţi yemeniţi care lucrează în Golf.

Contactate de AFP, autorităţile saudite au refuzat să comenteze această informaţie.

La fel ca regiuni întregi ale teritoriului yemenit, Sanaa se află sub controlul rebelilor houthi, mişcare apropiată Iranului, de peste opt ani. Coaliţia militară condusă de Arabia Saudită vecinată din 2015, în sprijinul forţelor proguvernamentale, nu a reuşit să-i disloce pe insurgenţi.

Detensionare în Orientul Mijlociu?

Responsabili saudiţi s-au mai deplasat la Sanaa în trecut, dar vizitele sunt rare şi adesea limitate. Dar, în timp ce Arabia Saudită sunnită încearcă de câteva luni să se iasă din acest conflict, recenta apropiere de marele său rival regional, Iranul şiit, a alimentat speranţele pentru o detensionare în Orientul Mijlociu, în special în Yemen.

Cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică suferă una dintre cele mai grave crize umanitare din lume. Războiul de opt ani a făcut sute de mii de morţi şi milioane de deplasaţi, cu provocări colosale precum epidemii, foamete acută şi colaps economic, pe fondul scăderii ajutorului internaţional.

Un armistiţiu a fost convenit în urmă cu un an în Yemen şi de atunci a fost în mare măsură respectat, dar nu a fost reînnoit oficial când a expirat în octombrie anul trecut, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.