Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O încurajare pentru prietenul Eugen Tomac: Keep up the good work!

De la bun început am să întăresc cele spuse în titlu: da, sunt prieten cu domnul Eugen Tomac și avem o viziune apropiată privind viitorul României. De ani buni, îi admir efortul uriaș pentru readucerea Basarabiei înapoi la patria mamă. Și eu sunt unul dintre cei care cred că reunificarea este posibilă, iar momentul în care se va întâmpla e mult mai aproape decât susțin cinicii „realiști” de la București.

De ce simt nevoia să scriu acest articol? Pentru că, de câteva luni, domnul Tomac, aflat în funcția de președinte al PMP, face un lucru extraordinar: se bate curajos, fără compromisuri și inteligent cu PSD-ul, iar eu consider că toți cei care se confruntă cu Satana de Teleorman trebuie încurajați. Trebuie încurajați pentru că presa din țară fie este aservită PSD și cenzurează opoziția, fie preferă luptele de wrestling și spectacolele ineficiente, care ascund de fapt blaturi și vechi compromisuri useliste.

Când Traian Băsescu s-a retras de la conducerea PMP, în iunie 2018, am privit cu îngrijorare șansele acestei formațiuni de a se reconstrui. Partidul era în plin proces de desprindere de pseudo-aliații din UNPR. Băsescu, deși un președinte de țară care a construit – parteneriatul cu SUA, baza de la Deveselu, DNA-ul...- ca lider de opoziție a avut o atitudine pe care uneori eu personal nu am înțeles-o. În iunie 2018, era greu să îți imaginezi un PMP fără Băsescu.

Însă, domnul Tomac a început să construiască, pas cu pas, cărămidă cu cărămidă.

În iulie, l-a dat afară din partid pe deputatul care votase alături de PSD prevederile scandaloase din noul Cod Penal. Alte partide care declară că ar fi în opoziție se feresc să își excludă aleșii, susținând că fie deputat sau senator contează în aritmetica parlamentară. Pe parcursul întregii veri, PMP a fost unul din cele mai active partide de opoziție. Un proiect al unei moțiuni de cenzură împotriva cabinetului Dăncilă a fost finalizat imediat ce a început noua sesiune parlamentară. În paralel, PMP a fost un motor al coordonării și unificării opoziției, dar s-a lovit de aroganța PNL.

Acum câteva zile, Eugen Tomac și-a asumat una din cele mai curajoase și corecte inițiative parlamentare: a propus tăierea tuturor pensiilor speciale, mai puțin cele ale veteranilor de război, deținuților politici și a militarilor care au luptat pe diferite teatre de război. În urmă cu circa un an, USR a lansat cu multe surle și trâmbițe o inițiativă asemănătoare, dar, când citeai atent, vedeai că nu are curaj să se atingă de pensiile noilor și vechilor securiști! PNL a tot strigat că susține tăierea pensiilor speciale, dar nu a făcut absolut nimic. Dimpotrivă, câțiva parlamentari liberali au susținut acordarea de pensii speciale și pentru aleșii locali.

În doar câteva luni, Eugen Tomac a făcut din PMP un partid care creează probleme PSD-ului și, în același timp, are curajul să vină cu inițiative și soluții pentru viitor. Ceilalți parteneri de opoziție nu fac decât să speculeze greșelile PSD, dar se feresc să lanseze proiecte de viitor. De exemplu: de ce să propui abrogarea tuturor pensiilor speciale și să riști să îți pui în cap noua securitate?

De aceea simt nevoia să-i spun prietenului meu Eugen Tomac: ați pornit pe drumul ce bun! Românii au nevoie de o opoziție reală la PSD, nu de primadone care habar nu au ce să facă dacă vor ajunge la putere. E nevoie de o alternativă la PSD, nu doar de „opoziție”.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.