Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O lună de când cometa NEOWISE s-a aflat la cea mai mică distanţă faţă de Pământ

neowise cometa

Cometa C/2020 F3 (NEOWISE) s-a aflat la distanţa cea mai mică faţă de Pământ pe 22 iulie. Ea a putut fi observată în zona temperată din emisfera nordică.

S-a estimat că NEOWISE a trecut la o distanţă de 103 milioane de kilometri, fapt care nu a prezentat nici un pericol pentru planeta noastră, potrivit earthobservatory.nasa.gov, potrivit agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV Radiografie la fața locului! Detaliul care le-ar fi putut scăpa anchetatorilor în cazul uciderii lui Emi Pian: ‘Erau mai mulți din clanul Rinu’ (surse)

Cometa C/2020 F3 a fost descoperită pe 27 martie 2020, în timp ce se îndrepta spre Soare, dar nu de pe Pământ. Ea a fost observată de un telescop spaţial de cercetare în infraroşu aflat la aproximativ 525 km deasupra suprafeţei Pământului şi a primit numele acestuia NEOWISE (Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer - lansat de NASA în 2009), arată earthsky.org/space.

La început a avut o strălucire foarte slabă, ce a făcut imposibilă observarea ei cu ochiul liber. Cometa s-a apropiat cel mai mult de Soare pe 3 iulie, la aproximativ 43 de milioane de km şi a devenit mult mai strălucitoare putând fi observată din America de Nord, din Europa şi din spaţiu.

Nucleu cometei foarte condensat măsura aproximativ cinci kilometri în diametru, acoperit de particule întunecate rămase de la formarea sa aproape de naşterea sistemului nostru solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Cozile sale de praf şi ioni se întindeau pe sute de mii până la milioane de kilometri.

La 5 iulie a putut fi observată de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi au fost realizate peste 340 de fotografii în timp ce ISS trecea deasupra Uzbekistanului şi Asiei Centrale.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Va rămâne în spatele gratiilor

De la mijlocul lunii iulie, spectatorii pământeni au putut observa cometa după apusul soarelui în partea de nord-vest a cerului. Îndepărtându-se de Pământ luminozitatea ei a început să scadă mai repede astfel că, până la jumătatea lunii august, cometa nu mai putut fi văzută decât folosind binocluri şi telescoape perfomante, potrivit www.space.com/comet-neowise.

După această trecere, cometa având o orbită lungă, eliptică, va fi nevoie de aproximativ 6.800 de ani ca ea să revină în interiorul sistemului nostru solar, potrivit www.nasa.gov.

Potrivit NASA, un astfel de eveniment, o cometă suficient de strălucitoare încât să o putem vedea cu ochiul liber sau cel mult cu un binoclul, este foarte rar, ultima dată un moment similar a fost reprezentat de trecerea cometei Hale-Bopp între anii 1995-1996.

Cometele sunt făcute din resturile îngheţate rămase de la formarea sistemului solar în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Masele de praf, rocă şi gheaţă se încălzesc când se apropie de Soare. Pe măsură ce se apropie, aruncă gaze şi praf şi au cozi strălucitoare. Datele din satelit indică faptul că NEOWISE are o coadă de praf şi eventual două cozi de gaz ionizate. Cometa este vizibilă prin lumina Soarelui, care reflectă emisiile de gaze şi coada de praf, potrivit sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.