Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O solutie pentru romanii care vor sa investeasca in tara!

De la o vreme, în spațiul public, vine vorba despre românii din diaspora aproape exclusiv în anumite contexte: atunci când se vorbește despre alegeri sau când se propagă mesaje populiste de genul „de ce să hotărască ăia pentru mine, că ei au fugit de România!” ori „dacă vor să aibă o părere pertinentă, să vină înapoi”. Așadar, pe fond, ne întoarcem tot la contextul electoral sau politic.

Atunci când lideri ai PNL vorbesc sau lucrează cu instrumente democratice pentru românii de pretutindeni aceștia sunt fie ignorați (cazul fericit) fie apostrofați cu mesaje precum cele de mai sus (cazul mai puțin fericit). Nu intenționez să comentez aceste atitudini deoarece sunt neverosimile. În loc să arătăm cu degetul și să punem verdicte, ar fi de dorit să ne concentrăm asupra identificării de soluții benefice pentru cât mai mulți dintre cei implicați. În acest sens, doresc să aduc în discuție un subiect oportun deopotrivă pentru autoritățile locale și românii din țară, dar și pentru investitorii străini și românii din diaspora, și anume parcurile industriale.

Parcul industrial reprezintă o zonă delimitată în care se desfășoară activități economice, de cercetare științifică, de producție industrială și servicii, de valorificare a cercetării științifice sau de dezvoltare tehnologică. Pe scurt, crearea parcurilor industriale reprezintă una dintre principalele căi în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri, a creșterii preponderenței sectorului privat în economie și stimulării investițiilor de capital românești și străine.

La ora actuală, în România există numai 47 de parcuri industriale operaționle și șase aflate în curs de amenajare, așadar această nișă de dezvoltare este departe de a fi ocupată și este loc pentru oricine dorește să investească în acest tip de proiect durabil și sustenabil. Mai mult decât atât, cadrul legal din România oferă numeroase facilități atât administratorilor cât și rezidenților parcurilor industriale, precum scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial, scutiri de la plata impozitelor pe terenuri și clădiri, corespunzătoare terenului aferent parcului industrial și a clădirilor care fac parte din infrastructura sa, scutriri (cu acordul autorităților locale) de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale pentru eliberarea certificatelor de urbanism sau autorizații pentru terenurile și clădirile care fac parte integrantă din parcul industrial.

Administratorii parcurilor industriale pot fi persoane juridice de drept privat române sau străine, așadar iată oportunitatea atât pentru atragerea de investitori străini dar mai ales pentru românii din diaspora care doresc să investească în țara lor natală.
Avantajele creării de parcuri industriale sunt luate în calcul atât de autorități, cât şi de mediul privat reprezentat de investitori – dezvoltatorii de asemenea parcuri, de companiile care sunt găzduite într-un asemenea parc şi, nu în ultimul rând, de forţa de muncă angajată local. Astfel, statul este cointeresat în dezvoltarea unor zone industriale, întrucât acestea constituie adevărate pârghii pentru ieșirea dintr-o situație marcată de condiții economice dificile, precum şi pentru reducerea disparităților economice între diferite regiuni. De asemenea, statul poate îmbina obiectivele pe termen lung de amenajarea teritoriului cu cele ale unei politici de industrializare eficientă pe termen scurt. Pe ade altă parte dezvoltatorii îşi asigură o afacere de lungă durată, având în vedere că se ocupă atât de crearea parcului industrial, cât şi de gestionarea lui pe întreaga durată de funcţionare. În același timp, companiile care își văd amenințată afacerea prin extinderea zonelor rezidenţiale sau a variatelor regulilor în materie de dezvoltare și derulare de afaceri specifice pot găsi în zone industriale spaţiul potrivit pentru continuarea nestânjenită a activităţii. Și nu în ultimul rând, forţa de muncă locală poate fi angajată de companiile găzduite de parcul industrial, ceea ce contribuie la reducerea şomajului precum și la creșterea nivelului de trai din zona în care se află parcul industrial.

Crearea unui parc industrial implică în mod obişnuit asocierea mai multor societăţi comerciale cu o autoritate publică locală. Printre asociaţi se pot număra chiar şi persoane fizice cum este cazul Parcului Industrial Prejmer din județul Braşov – un alt exemplu de succes în materie. Așadar există toate premisele necesare pentru ca acest tip de proiect să fie considera o oportunitate de dezvoltare și o afacere stabilă pentru toate părțile implicate, precum și, de ce nu, un plan serios de întoarcere acasă, pentru românii din diaspora care doresc să se implice în comunitatea din care au plecat cu ani în urmă.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.