Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de ştiinţă le-au identificat atuul ierbivorelor care scapă de lei şi leoparzi

studiu laptop

Leii şi gheparzii sunt mai rapizi şi mai puternici decât prăzile lor, dar zebrele şi antilopele impala compensează printr-o tactică surprinzătoare: încetinesc şi schimbă brusc direcţia pentru a scăpa de prădătorii lor, afirmă cercetătorii, citaţi de AFP. Pentru ca o astfel de pradă să fugă din toate puterile este o greşeală, pentru că acest lucru uşurează sarcina felinelor care aleargă mai repede decât ea, subliniază oamenii de ştiinţă în revista Nature. "Dacă prada este deja la viteză maximă, ea nu poate accelera şi mişcările ei devin previzibile", a explicat pentru AFP Alan Wilson, profesor la Royal Veterinary College din cadrul Universităţii din Londra, conform Agerpres.

"Urmăririle care se desfăşoară la o viteză relativ redusă favorizează supravieţuirea prăzilor, pentru că le dă acestora posibilitatea de a face manevre", a adăugat el.

Cifrele arată acest lucru. Leii (care vânează zebre) şi gheparzii (care vânează impala) eşuează de două ori din trei când aleargă după acestea.

Datele studiului au fost adunate în savana din nordul statului Botswana, datorită colierelor high-tech montate pe nouă lei, cinci gheparzi, şapte zebre şi şapte antilope impala.

Toate animalele erau sălbatice şi libere să se deplaseze, notează AFP.

Au fost supravegheate în total 5.500 de curse. Colierele au înregistrat locul, viteza, acceleraţia, numărul de salturi sau capacitatea de a schimba direcţia, generând o mină de informaţii fără precedent.

În plus, cercetătorii au efectuat biopsii pentru a măsura puterea musculară. Ei au constatat că leii şi gheparzii sunt mult mai atletici decât prăzile lor. Ei sunt cu 38% mai rapizi, 37% mai buni din punctul de vedere al acceleraţiei şi cu 72% mai buni din punctul de vedere al capacităţii de frânare. De asemenea, muşchii felinelor mari sunt cu 20% mai puternici.

În pofida acestor avantaje, zebrele şi impala păstrează şanse de a scăpa din ghearele felinelor, schimbând brusc direcţia.

"Prăzile sunt acelea care definesc traseul cursei şi ele ştiu nu numai să fugă ci şi să se întoarcă în ultimul moment", explică Alan Wilson.

Este de notat că aceste feline au prăzi predilecte, observă AFP. Leii, care sunt mari, nu urmăresc impala, prea rapide pentru ei, ci zebre. Gheparzii, la rândul lor, agili şi rapizi, atacă rar zebre, prea mari pentru ei, preferând să vâneze impala.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.