Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Octombrie a dus preţul spot peste pragul de 190 de euro/MWh, de 4,5 ori mai mare decât în 2020

Twitter
bula speculativa bursa energie OPCOM

Datele de la bursa de energie OPCOM pentru luna octombrie arată că tranzacţiile spot s-au încheiat la un preţ mediu de 192 de euro pe MWh, cu 44% mai mult faţă de septembrie şi de 4,5 ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Nivelul atins este fără precedent şi încă un indiciu al faptului că România va trece anul acesta prin cea mai complicată iarnă din punct de vedere energetic, potrivit Mediafax.

„Cred că suntem într-o criză, dar criza în care suntem este una a energiei - în octombrie am avut cele mai ridicate preţuri ale energiei din istorie aproape, iar asta în­seam­nă că avem o Europă care are defi­cien­ţe legate de felul în care asigură resur­sele de energie. În plus, avem ca principală agen­dă politică orientarea înspre schim­bările climatice, care face aceleaşi resurse, pe­trolul şi gazele, mai scumpe, doar pentru că se insistă pe reducerea surselor de ener­gie fosilă. Vom avea o criză, o criză care va începe şi va avea origine criza energiei cu care ne vom confrunta iarna aceasta“, spu­ne Steen Jakobsen, chief investment banker la Saxo Bank, într-un interviu apă­rut în no­ua ediţie a Business Magazin. Jakobsen este responsabil, alături de alţi experţi ai Saxo, de „Predicţiile scanda­loa­se“ ale băncii de investiţii, un set anual de pre­viziuni referitoare la evoluţia macroeco­no­mică şi politică la nivel mondial.

Factorul care a determinat scumpirea fă­ră precedent a emisiilor de CO2 este am­bi­ţia UE de a deveni neutră din punct de ve­dere climatic până în 2050, ţinta stabilită pentru anul 2030 vizând o reducere a emi­siilor de CO2 cu 55% faţă de nivelul din 1990. Acest lucru îi penalizează pe po­lua­tori, producătorii de energie din surse fosile fiind în prima ligă.

Zona de producţie de energie pe bază de gaz natural are şi ea o pondere de circa 15-25% şi aici preţurile fiind într-o tendinţă de creştere spectaculoasă. Astfel, de la o medie de tranzacţionare de 8,8 euro pe MWh în al treilea trimestru al anului trecut, gazul a ajuns la circa 40 de euro pe MWh pentru perioada similară a anului acesta. În prezent, tranzacţiile pe bursa de gaze CEGH de la Viena, referinţa de preţ pentru tranzacţionarea gazului românesc, se încheie la 72 de euro pe MWh.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.