Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial rus: Relaţiile dintre Rusia şi UE sunt ''în impas''

UE-Rusia+1

'Summitul de la Bruxelles a demonstrat că relaţiile între UE şi Rusia sunt în impas. Pentru ieşirea din acest impas, se impune înnoirea conducerii UE şi schimbarea abordărilor sale', a scris oficialul rus pe contul său de Twitter.

Reuniunea la nivel înalt între Rusia şi Uniunea Europeană a avut loc la 28 ianuarie, la Bruxelles. Părţile nu au reuşit să cadă de acord asupra mai multor chestiuni, inclusiv abrogarea vizelor pentru cetăţenii ruşi care călătoresc în spaţiul comunitar şi criza din Ucraina, notează RIA Novosti.

Raporturile cu UE şi SUA s-au înrăutăţit după ce, la sfârşitul anului 2013, Rusia a luat decizia de a oferi un ajutor consistent economiei ucrainene prin reducerea cu o treime a preţului la livrările de gaze şi acordarea unei finanţări de 15 miliarde de dolari, prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor de la Kiev.

Ajutorul Moscovei a intervenit pe fondul amplelor proteste în masă în Ucraina, în special la Kiev, în urma unei mobilizări de către opoziţie a simpatizanţilor său proeuropeni, ca răspuns la refuzul autorităţilor de a suspenda Acordul de asociere la UE ce trebuia semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut.

Puterea ucraineană a motivat suspendarea procesului prin reducerea sensibilă a comerţului bilateral cu principalii săi parteneri - Rusia şi CSI (Comunitatea Statelor Independente) - situaţia dificilă din economie şi costurile mari ale conformării la standardele europene.

În raporturile sale cu UE, Moscova ar trebui să încerce să ajungă la acelaşi stil de relaţii ca între China şi Uniunea Europeană, consideră comentatorul politic al RIA Novosti, Dmitri Kosârev. 'Motivul pentru care avem cu Bruxellesul o iritare prelungită şi surdă unul faţă de altul nu rezidă în faptul că suntem diferiţi (desigur, suntem diferiţi şi vom fi astfel întotdeauna). Principalul este că la începutul anilor 1990, la Moscova s-au făcut auzite voci că şi ruşii sunt 'tot europeni'. Adevăraţii europeni însă au considerat firesc să avanseze Moscovei atunci o listă cu cerinţe privind 'europenitatea' - cerinţe cu care a făcut cunoştinţă recent Ucraina. Deja la începutul anilor 2000, Rusia a început să facă precizări în ceea ce priveşte această relaţie stranie între examinat şi examinator (acele încercări privind încheierea unui nou acord-cadru în 2007), iar europenii chiar şi aşa nu au înţeles cum un astfel de lucru este cu putinţă. Americanii în schimb au înţeles', scrie editorialistul RIA Novosti în comentariul său.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.