Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONG-uri şi activişti pentru drepturile omului cer liderilor mondiali să facă vaccinarea anti-COVID disponibilă pentru milioanele de refugiaţi

Mai multe ONG-uri şi activişti pentru drepturile omului solicită liderilor mondiali să facă vaccinarea disponibilă pentru milioanele de refugiaţi şi alţi oameni strămutaţi din cauza războaielor, având în vedere că pandemia continuă să copleşească unele dintre cele mai vulnerabile comunităţi din lume.

În ultimele săptămâni, numărul contaminărilor a cunoscut o creştere în Orientul Mijlociu. Criza de aici a fost amplificată şi de lipsurile medicale, potrivit news.ro.

Citește și: VIDEO Decizie ISTORICĂ luată de Patriarhia Română față de românii din străinătate + AVERTISMENTUL pentru noua coaliție guvernamentală

În nordul Siriei şi în Irak, unde milioane de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, imaginile din campaniile de vaccinare derulate în SUA şi Marea Britanie au crescut temerile că eforturile colective ale cercetătorilor din lume vor fi concentrate pe societăţile dezvoltate, scrie The Guardian.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a insistat ca vaccinurile care sunt administrate să fie disponibile pentru toţi oamenii şi că distribuţia lor trebuie văzută ca „un bun public global”.

Comentariile lui au venit după ce tot mai multe voci şi-au arătat îngrijorarea că jumătate de planetă ar putea rămâne fără vaccinuri pentru cel puţin următorii 3 ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii gestionează campania de imunizare pentru naţiunile mai sărace şi a transmis că are drept obiectiv vaccinarea a 2 miliarde de oameni până la finalul anului 2021. Acesta a fost descris de oficiali ONU drept ambiţios şi puţin probabil să fie atins fără o serioasă amplificare a resurselor şi o mobilizare politică.

UNHCR, organismul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM) au cerut ca refugiaţii şi migranţii să fie incluşi în repartizarea vaccinurilor făcută de guverne.

Citește și: Război deschis în PNL: 'Din toții așii noului Guvern, nu am tras niciunul!'

Mercy Corps, agenţie internaţională de ajutorare, a spus că deja există dificultăţi improtante în livrarea de materiale de bază necesare în state ca Yemen şi Siria, unde nevoia de vaccin este mare.

UNHCR a precizat că a reuşit să menţină ratele de infecţie în comunităţile strămutate forţat la niveluri comparabile cu populaţiile locale. Totuşi, cifrele prezentate oficial de guvernele unor ţări ca Siria este foarte posibil să fie mult subestimate.

Oficiali ai ONU se tem că distribuţia vaccinurilor va deveni o unealtă politică, la fel şi alte forme de ajutor, precum alimentele şi medicamentele.

La jumătatea anului 2020, numărul global celor strămutaţi forţat a depăşit pragul de 80 de milioane, potrivit UNHCR. Peste 50 de milioane de oameni au fost strămutaţi în interiorul ţării lor, cu acces mai scăzut la ajutorul internaţional decât cei care au trecut graniţele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.