Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinia unui avocat: Modificarea Codului Penal prin OUG e neconstituțională, iar `infractorii` vor scăpa din cauza prescripțiilor deja îndeplinite

codul penal

Prin Ordonanța de Urgență de la data de 30.05.2022 s-a modificat conținutul articolului 155 alin. (1) din Codul penal, chipurile, să nu „scape infractorii" care ar putea beneficia de prescripția răspunderii penale.

Prin declarațiile date în presă dar și din expunerea de motive (total ambiguă) a proiectului de lege, legislativul încearcă să inducă ideea că prin  Decizia din 26.05.2022 Curtea Constituțională a „desființat" instituția întreruperii prescripției și, pe cale de consecință, era nevoie de un răspuns rapid al legiuitorului și iată, iubitul nostru  legiuitor nu a stat cu mâinile în sân și, înainte ca Decizia CCR să fie publicată în Monitorul Oficial (și să producă efecte) a acționat.

În realitate efectele Deciziei CCR de la data de 26.05.2022 nu face altceva decât să confirme o parte din practica judiciară formată în urma Deciziei CCR nr. 297/2018.

Prin Decizia CCR nr. 297/2018, Curtea a constatat faptul că expresia „prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză" din conținutul art. 155 alin. (1) Cod penal este neconstituțională.

Ce înseamnă asta?

Din dispozițiile art. 155 alin. (1) din Codul penal conform cărora „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză." a mai rămas doar „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe", deoarece expresia „prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză" a fost declarată neconstituțională prin Decizia 297/2018, publicată în Monitorul Oficial la data de 25.07.2018 și, dat fiind faptul că în 45 de zile (astfel cum prevede art. 147 din Constituție) legiuitorul nu a intervenit, această din urmă expresia și-a încetat efectele.

Or, câtă vreme textul legal prin care se reglementa întreruperea cursului prescripției a rămas „„Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe", în mod evident niciun act efectuat ulterior datei de 10.09.2018  NU au întrerupt cursul prescripției penale.

Mai mult, având în vedere că prin Decizia CCR nr. 297/2018 se înfrânge prezumția de constituționalitate a dispozițiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal, înseamnă că niciun act care ar fi întrerupt prescripția de la momentul intrării în vigoare a Codului penal actual, în baza textului declarat neconstituțional,  până la intervenirea unei modificări legislative, nu a fost constituțional și, pe cale de consecință, nu a produs efecte.

Dacă legiuitorul nostru ar fi fost diligent, după pronunțarea Decizie CCR  297/2018 ar fi intervenit în sensul adaptării textului legal la exigențele de constituționalitate evocate prin decizia menționată anterior.

Mai exact, o modificare legislativă la acest moment, fie că este ea printr-o Ordonanță de Urgență (neconstituțională de altfel), fie că este vorba de o modificare legislativă operată de către Parlament, NU va produce efecte cu privire la prescripțiile deja împlinite, astfel că „infractorii" care ar fi putut scăpa în lipsa unei intervenții rapide a legislativului, vor scăpa oricum.

Din păcate nu avem un legiuitor onest și consecvent în abordare iar modificările legislative sunt făcute pentru imaginea publică a unor personaje politice, ci nicidecum din rațiuni sociale, respectându-se  elementele de tehnică legislativă.

Av. Toader Georgian

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.