Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Originar din Liban, Mohammad Murad vine cu o nouă ipoteză despre explozia din Beirut: 'Eu zic că a fost semi-accidentală'

captura YouTube
Mohammad Murad

Mohammad Murad, afaceristul care a participat la emisiunea ”Imperiul leilor” de la PRO TV, a oferit, în exclusivitate, pentru STIRIPESURSE.RO, un amplu interviu în care a abordat și situația din Liban.

Murad este de părere că explozia care aproape a devastat capitala Beirut nu a fost una accidentală, așa cum au ajuns oficialii libanezi să susțină. În plus, milionarul libanezo-român consideră că planul actualului președinte, Michel Aoun, de religie creștină într-o țară în care aproape 55% dintre locuitori sunt musulmani și numai 40% creștini, de a a declara țara drept stat laic nu este cea mai bună variantă.

Citește și: Ieșire-fulger a lui Codrin Ștefănescu: ‘Asemenea haos și bătaie de joc n-am văzut în viața mea!’

” Cristi Șelaru: Președintele Libanului spune că sistemul confesional generator de conflicte și că vrea ca țara să devină un stat laic. Considerați că este direcția bună pentru Liban?

Mohammad Murad: Nu îi dau dreptate. În zona noastră, creștinii reprezintă până în 7-8% din totalul lumii arabe. Eu mi-am asumat un proiect de protejare a creștinilor. Francezii au un rol de apreciat, pentru că președintele este creștin pentru a proteja creștinii din zonă. Singurul oraș din lume în care se vorbește limba aramaică, din timpul lui Iisus Hristos, este din Siria. Această zonă este legătura între trecut și prezent.

Nu este bine că orice cetățean libanez nu are șanse egale ca să fie președintele țării. Eu sunt de accord ca președintele să fie creștin, pentru a proteja minoritățile.

Citește și: Își primesc răsplata! Guvernul Orban, start la marea împărțeală pentru traseiști!

Libanul este într-o situație grea. Se fac moșteniri de la un post la altul, se vinde tot. Nu mi se pare corect. În Liban nu se face politică, ci aranjamente. Stau la masa toți și își impart, fiecare cu bucațica lui. Apoi se ceartă. În Liban sunt mai mulți lideri, sunt găști. Avem două țări care nu au o linie foarte clară. Nimeni nu vorbește cu despre România profundă.

Vin dintr-o țară din care era și este nevoie întotdeauna să fii foarte patriot. Am avut educație de un om foarte patriot. O țară macinată de un război, care caută pace peste tot, care a avut tot felul de războaie civile, primul a început în 1975.

Citește și: Fotografii controversate postate de Gabriela Firea la început de an școlar

Cristi Șelaru: Cum vedeți Libanul de acum încolo? Franța pare să insiste pentru o schimbare pro-europeană, dar Iranul și Rusia au mari interese. Ce se va alege la Beirut?

Mohammad Murad: Libanul este ca un fruct care este deja copt, după 30 și ceva de ani de războiae. Trebuie să decidă pe care dintre cele două direcții se duce: pe direcția Rusia Iran, Siria, linia asta, sau pe direcția franceză și americană. Asta e bătălia cea mare. Libanezii, dacă sunt deștepți, trebuie să negocieze cu ambele părți.

Se înclină, un pic, spre americani și francezi, politic, și spre Rusia, pe teren.

Cristi Șelaru: Mergeți des în Liban?

Mohammad Murad: Mă duc anual în Liban, stau o lună. Evit să mă duc pentru că mă îngraș.

Citește și: Ieșire-fulger a lui Codrin Ștefănescu: ‘Asemenea haos și bătaie de joc n-am văzut în viața mea!’

Cristi Șelaru: Explozia soldată cu peste 190 de morți credeți că a fost un accident sau a fost premeditată?

Mohammad Murad: Eu zic că a fost semi-accidental. Adică, nu a fost totul o întâmplare. A fost un material confiscat în 2015, nu a fost în siguranță. Multe tone de material s-au furat până la explozie. În Liban, dacă nu mai e război civil, e război economic. Nu avem suficientă energie, se dă cu rația, câte 6 ore pe zi. Francezii au zis că vin ei și ne fac, iranienii, la fel, apoi nu a mai venit nimeni.”.

Citește și: Își primesc răsplata! Guvernul Orban, start la marea împărțeală pentru traseiști! .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.