Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European, legat de mâini în cazul lui Dan Nica

dan nica

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ca Parlamentul European nu are niciun fel de competenta în ceea ce priveste ridicarea imunitatii fostului ministru Dan Nica, actual europarlamentar, aceasta competenta apartinând presedintelui României sau Parlamentului României, a declarat miercuri secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

'Biroul permanent a aprobat punctul de vedere formulat de Comisia juridica cu privire la imunitatea lui Dan Nica. Comisia juridica ne spune ca Parlamentul European nu are niciun fel de competenta în ceea ce priveste ridicarea imunitatii domnului Nica si ca pe cale de consecinta orice solicitare împotriva unui parlamentar european român facuta în baza articolului 109, alineatul 2, din Constitutia României trebuie respinsa ca fiind gresit îndreptata, deoarece institutia nu are atributii în a emite o astfel de cerere împotriva unui membru sau fost membru al Guvernului României', a declarat Mircovici, potrivit Agerpres, dupa sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

El a adaugat ca Parlamentul European a solicitat un punct de vedere cu privire la situatia europarlamentarului Dan Nica datorita faptului ca nu exista o astfel de reglementare la nivelul PE, iar astfel de proceduri exista la nivel national.

'La nivel national noi avem situatia în care urmarirea penala a unui membru al Guvernului sau al unui fost membru al Guvernului poate fi solicitata de Camera Deputatilor în cazul în care aceasta are si calitatea de deputat, poate fi solicitata de Senatul România în cazul în care are si calitatea de senator, sau poate fi solicitata de presedintele României daca este fost ministru. Nu poate fi solicitata de Parlamentul European. Faptele de care este acuzat domnul Nica nu sunt din perioada de când este europarlamentar, ci de când a fost ministru', a mentionat Mircovici.

În luna martie, presedintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, Pavel Svoboda, a transmis conducerii Camerei Deputatilor o scrisoare în care cere informatii cu privire la practica din România în privinta imunitatii parlamentare, informatii care îi sunt necesare în examinarea cazului europarlamentarului Dan Nica pentru care ministrul Justitiei a cerut ridicarea imunitatii.

Svoboda amintea ca Parlamentul European a primit în noiembrie 2014 o scrisoare din partea ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, prin care se solicita ridicarea imunitatii parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputatilor si al Guvernului, în prezent europarlamentar.

Scrisoarea a fost transmisa Comisiei juridice, care a elaborat un punct de vedere potrivit caruia 'orice solicitare împotriva unui parlamentar european român facuta în baza articolului 109, alin 2 din Constitutia României trebuie respinsa ca fiind gresit îndreptata deoarece institutia dumneavoastra nu are atributii în a emite o astfel de cerere împotriva unui membru sau fost membru al Guvernului României'.

Potrivit Comisiei juridice numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele României au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savârsite în exercitiul functiei lor.

DNA a cerut pe 26 septembrie aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru începerea urmaririi penale în cazul a noua fosti ministri, printre care si Dan Nica, care în perioada mandatelor ar fi savârsit infractiuni, în cazul licentelor Microsoft pentru scoli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.