Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PD reloaded: cronica unui eșec anunțat

harta alegeri parlamentare
Scriam aici (https://www.stiripesurse.ro/psd-vs-pnl-aceeasi-mizerie_1512792.html) acum două luni, la scurtă vreme după alegerile locale, că urmașele directe ale FSN, respectiv PNL si PSD, au șansa de a folosi adeziunea populară de 2 treimi pentru a face reforme structurale, eventual chiar pentru a clarifica unele domenii din Constituție.
Din păcate pentru România, ultimii 3 ani au însemnat adâncirea unui discurs fascistoid al PNL, al urii față de PSD - complet nefondat și irațional - discurs ce face astăzi imposibilă o alianță de guvernare intre cei doi actori. Să vedem, așadar, coaliția de guvernare:
Rezultatele parlamentarelor:
  1. Fostul PD este adevăratul artizan al scorului onorabil al PNL. Priviți harta: Cluj, Arad, Alba, Suceava erau fiefurile băsiste pentru cei cu memoria scurtă, rezultatele cu adevărat remarcabile ale PNL fiind victoria de la Giurgiu, coordonată de Dan Motreanu, precum și scorul excepțional din Mehedinti, obținut de Virgil Popescu. Ambii au reușit pentru prima dată rezultate uimitoare în 2 județe cu istoric "roșu".
  2. USRPLUS au izbutit "confiscarea" Timișului si Brasovului ("pe hartie" de la PNL, practic tot de la fostul PD), continuând asaltul din zonele care tradițional nu votează PSD.
  3. UDMR și-a consolidat  poziția în Mureș și Satu Mare, pe lângă tradiționala regiune "HarCov".

Ce urmează? De ce va contabiliza PNL cel mai mult din erodare:

  1. Este partidul care va da premierul (cum este si firesc, din postura de cel mai numeros in Parlament dintre cele 3 partide ale coaliției). Deci expunerea mediatică va fi maximă. Din păcate pentru PNL, nici alegerea premierului nu îl avantajează. Nu voi comenta deciziile dlui. Cîțu ca ministru de Finanțe, pentru ca as fi subiectiv din ratiuni ideologice (modelul libertarian-monetarist este, după mine, complet imposibil de aplicat în Romania, mai cu seama într-o lume globalizată, într-o țară estică membru UE și în plină criză). Totuși, dincolo de doctrine economice, dl. Cîțu nu este deloc un excelent comunicator, și are in spate episodul renunțării la mandatul de premier desemnat, chiar înainte de vot, în primăvara. Nominalizarea sa de către PNL este firească în  jocul intern de putere: liderii partidului vor premier un coleg (fie el cu doar 4 ani vechime), un om la care sa aibă acces, nicidecum un militar de carieră, serios, sever, cu rezultate în teatrele de operațiuni. Totuși, politic și electoral, dl. Ciucă ar fi temperat atacurile la adresa guvernului, fiind respectat inclusiv de mulți lideri ai PSD, dar bucurându-se mai ales de acea aura legendara pe care Armata o are in mentalul colectiv românesc, deci putând sa "câștige timp" de la români pentru un Cabinet pe care l-ar fi condus. În plus, nu va exista acea "luna de miere" de 3-6 luni de care beneficiază orice noua putere, atât din partea presei, cat si a cetățenilor.
  2. Electorii USRPLUS sunt mai greu de dezamăgit decât cei ai partidelor tradiționale. Iar partidul "oamenilor noi" oricum va continua atacarea PNL din interiorul arcului guvernamental înca de a doua zi după învestirea guvernului, derobându-se de orice responsabilitate, în spiritul deja consacrat. Modelul nu doar că nu este nou, dar a fost patentat de dl. Cioloș în anul 2016, când PNL îi făcea campanie pe străzi, iar domnia sa evita orice afișare alături de propriii susținători. Putem intui, deci, o canibalizare între PNL si USRPLUS, în care cei din urma vor începe sa se consolideze politic pe seama celor dintâi.
  3. UDMR va avea, ca de fiecare dată, o conduită perfectă, profesionistă și loială.

Prognoză privind opoziția:

PSD va beneficia in continuare de unele voci legitime si credibile, atât pe discursul politic (Gabriela Firea, Alexandru Petrescu), dar si pe cel tehnic (Adrian Streinu Cercel si Alexandru Rafila pe sănătate, Cristian Socol pe economie, Marius Budai pe munca), voci al căror efort va însemna capital electoral în creștere.
AUR va continua campania "anti-sistem", va radicaliza discursul de la tribuna oficiala, putand merge spre un 15%, bazinul maxim al acestui tip de discurs in Romania.
Iar în funcție de evoluțiile economice si sociale de anul viitor, Cabinetul va putea sau nu sa reziste. Personal, cred ca durata sa de viață în actuala formulă va fi de maximum 2 ani, din cauza erodării extrem de puternice și a fragilității aritmetice a majorității parlamentare ce o susține.
Din păcate, constatăm că în primul ciclu de 4 ani din ultimii 16, în care am fi avut șansa la o stabilitate cu potențial de dezvoltare, vom avea un guvern cu o minimă susținere în Parlament.
Din fericire, începând de peste doar câteva luni, puterea va "beneficia" de același tratament pe care l-a aplicat, din postura de opoziție, începând din 2017: va afla că 3 partide guvernează cu doar 15% din voturile romanilor. Ceea ce tehnic va fi adevărat, dar democratic este întotdeauna irelevant. La fel ca și în perioada 2017-2019.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.