Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specială pentru parlamentari, minus pentru învățământ

Am votat împotriva pensiilor speciale acordate parlamentarilor, alături de colegii PNL. Realitatea este că PNL a vrut alocații dublate pentru copii și le-a obținut. PSD s-a opus inițial și a votat împotrivă dimineața, după care a revenit după-amiaza asupra votului, de frica opiniei publice. Sfidător cum este, PSD a vrut alocații dublate pentru parlamentari și le-a obținut, în ciuda votului ferm împotrivă pe care l-a dat grupul parlamentar al PNL. În acest caz, opinia publică a devenit mult mai puțin importantă decât păstrarea puterii.

E adevărat că indemnizaţia unui parlamentar român echivalează cu ajutorul social acordat în Germania, dar salariile din învăţământ şi sănătate sunt şi mai grav decalate faţă de mediile europene. Aşadar, efortul public trebuie orientat cu prioritate spre creșterea salariilor din învăţământ şi în sănătate. Politicienii ar trebui să fie ultimii beneficiari de creşteri salariale sau de pensii, după ce vedem o îmbunătăţire semnificativă a calităţii serviciului parlamentar. Azi, puterea PSD eşuează grav în aceste reforme. Azi, încrederea românilor în Parlamentul României este la cel mai redus nivel. Promisiunile şi jocurile de imagine ale PSD, care au luat forma „pensie grasă pentru votul tău în Parlament” cu scopul blocării căderii Guvernului, nu rezolvă problemele structurale care persistă și se accentuează.

Consider că principiul contributivității trebuie aplicat și pentru parlamentari. Cetățeanul de rând NU beneficiază de pensie specială. Vă reamintesc că pensia medie a românilor a crescut cu aproape 25% în ultimii șase ani, dar nivelul inflației a fost de 24% pentru aceeași perioadă. Așadar, creșterea pensiilor este aproape complet înghițită de creșterea prețurilor. Și mai grav, salariile publice în învăţământ au scăzut în medie cu 14% din 2009 până în prezent. Salariile în sănătate şi asistenţă socială au crescut cu 13% în aceeași perioadă, mult sub dinamica prețurilor. Sunt datele oficiale ale INS. Tot ele ne arată decalajul major de peste 60% în salariile plătite din bani publici în favoarea administraţiei, faţă de cele două domenii cheie de care depinde direct calitatea vieţii şi şansa la un nivel de trai mai bun în România: învăţământul şi sănătatea.

Iată de ce noi am aşezat Sănătatea şi Educaţia în centru programului PNL, care trebuie transformate în mecanisme de creştere şi dezvoltare pe termen lung. În ambele sisteme am inclus în programul nostru revitalizarea profesiei de medic şi a celei de dascăl, inclusiv prin pachete salariale care să reflecte complexitatea şi importanţa profesiilor.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.