Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 10.000 de persoane au vizitat nava 'Mircea' în prima escală într-un port dunărean

wikipedia
nava mircea

Peste 10.000 de persoane au vizitat, duminică după-amiază şi luni, nava şcoală "Mircea" care a acostat pentru prima dată într-un port dunărean, la Tulcea, a declarat referentul de comunicare de pe navă, Alina Davies, potrivit Agerpres.

"Peste două mii de persoane au vizitat duminică nava care a acostat în Portul Tulcea, iar luni au fost aproape 8.000 de persoane la bord. Oaspeţii au putut vedea puntea principală a navei, centrul de comandă, bucătăria, prova şi pupa", a afirmat Davies. 

Ea a mai spus că în timpul escalei la Tulcea, în programul studenţilor Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" şi al elevilor Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza" care promovează la bordul navei oferta educaţională a instituţiilor pe care le urmează, au fost incluse şi vizite ale unor obiective turistice din municipiu. 

"Patru liceeni militari au trebuit să rămână îmbarcaţi. Întâmplarea a făcut ca ei să fie la momentul potrivit, la locul potrivit şi să fie gazde, alături de studenţii Academiei Navale, pentru nepoata Regelui Mihai I, Elisabeta-Maria Bianca Elena Biarneix", se arată într-o postare a Alinei Davies făcută publică pe pagina de Facebook a colegiului constănţean.

Citește și: Reconstituire în cazul Luizei - Alexandru Cumpănașu a răbufnit la adresa anchetatorilor: 'O mascaradă'

Potrivit acesteia, programul elevilor şi studenţilor care se află la bordul navei "Mircea" s-a încheiat luni cu o cină la care au fost invitaţi zece elevi olimpici din judeţul Tulcea, care au putut vizita velierul emblemă al Marinei Militare Române. 

Marţi dimineaţa, nava şcoală "Mircea" a plecat din Tulcea spre Galaţi, unde urmează să acosteze în jurul orei 17,00. 

Oprirea navei în portul Tulcea şi marşul de instrucţie pe Dunăre fac parte din evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 80 de ani de când bricul se află în serviciul Marinei Militare Române. 

Prima navă şcoală "Mircea" a fost realizată în anul 1882, în Anglia, şi a fost adusă în România ca urmare a înfiinţării Şcolii de marină din Galaţi în anul 1881, potrivit comandantului marşului pe Dunăre, comandantul Flotilei fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan. 

Marşul desfăşurat zilele acestea pe Dunăre îl reeditează pe cel de acum 80 de ani, la sosirea navei din şantierul din Germania, unde a fost construită. 

"Prima misiune a bricului pe Dunăre a fost la Galaţi, la lansarea la apă a unei nave militare 'Amiral Murgescu', în prezenţa regelui Carol al II-lea. A fost locul în care s-au întâlnit vechea navă 'Mircea' şi actuală navă şcoală 'Mircea'. (...) În anul 1936 a apărut ideea unei noi nave şcoală 'Mircea' care a fost realizată în 1939, din donaţii şi cu fonduri de la bugetul statului", a afirmat contraamiralul Rogozan. 

Bricul "Mircea" este folosit de Forţele Navale ca platformă de practică marinărească pentru studenţii şi elevii militari, dar desfăşoară şi activităţi de diplomaţie navală în timpul marşurilor de instrucţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.