Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 300 de tăbliţe cuneiforme restituite Irakului de către un muzeu libanez au sosit la Bagdad

Agerpres.ro
tablite cuneiforme

Peste 300 de tăbliţe cuneiforme restituite Irakului de către un muzeu libanez privat au sosit luni la Bagdad, unde autorităţile lucrează pentru a recupera din străinătate antichităţi furate din această ţară devastată de conflicte succesive, relatează AFP.

Cutiile din lemn sigilate cu ceară roşie care conţineau cele 331 de tăbliţe cuneiforme şi şase tăbliţe de lut au ajuns cu un avion privat, după restituirea lor de către muzeul Nabu (nordul Libanului), a notat un jurnalist AFP.

''Irakul a recuperat astăzi 331 de tăbliţe cuneiforme'', a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Consiliului irakian de Antichităţi şi Patrimoniu, Laith Majid Hussein.

Aceste tăbliţe cuneiforme datează din perioade diferite, a precizat el, citând în special epoca akkadiană (2.400-2.200 î.Hr.), dinastia a treia sumeriană a Ur (2.111-2.006 î.Hr.) şi Babilonul antic (2004-1594 î.Hr.).

Regatul Ur, fondat cu peste 4.500 de ani în urmă, a fost unul dintre primele centre de civilizaţie. Înfiinţat pe malurile fertile ale Eufratului, acolo a fost folosită pentru prima dată în istoria Umanităţii o scriere sub formă de simboluri cuneiforme, potrivit Agerpres.ro.

Hussein a mulţumit pentru cooperare autorităţilor libaneze, precum şi directorului muzeului Nabu, ''foarte cooperant în acest dosar'' pentru că ''a facilitat restituirea''.

Duminică, o delegaţie irakiană a primit antichităţile în cadrul unei ceremonii oficiale la Muzeul Naţional din Beirut.

Muzeul Nabu, numit după zeul mesopotamian al înţelepciunii şi scrisului, a fost deschis în 2018, cu sute de piese antice, vechi de aproximativ 3.000 de ani, originare din Liban, Irak, Siria, Egipt sau Yemen.

Aceste piese provin din colecţii private, în special din cea a lui Jawad Adra, soţul fostului ministru al apărării al Libanului, dna Zeina Akkar. Potrivit catalogului muzeului din 2018, colecţia personală a domnului Adra are aproximativ 2.000 de piese.

Într-un an, Irakul a recuperat aproape 18.000 de artefacte, între care 17.899 de piese returnate de către Statele Unite.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.