Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PIEDICĂ pentru Viktor Orban de a prelungi starea de urgenţă - Parlamentul ungar BLOCHEAZĂ prima încercare a premierului

EurActiv
Viktor Orban

Parlamentul ungar a blocat luni prima încercare a executivului premierului Viktor Orban de a prelungi pe o perioadă nedeterminată starea de urgenţă decretată în urma epidemiei de coronavirus şi de a guverna prin decrete, inclusiv fără control parlamentar, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Practic toţi deputaţii opoziţiei, de la stânga şi până la extrema dreaptă, au respins propunerea ministrului Justiţiei de a fi adoptat prin procedură de urgenţă amendamentul legislativ care i-ar permite guvernului să suspende, ''ca urmare a epidemiei'', aplicarea legilor în vigoare şi inclusiv activitatea parlamentară. Procedura de urgenţă avea nevoie de sprijinul a 159 din cei 199 de deputaţi, respectiv o majoritate de 80%, dar numai 137 au votat pentru.

Însă partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, ar putea să obţină săptămâna viitoare adoptarea prelungirii stării de urgenţă prin procedură parlamentară ordinară, în acest caz majoritatea de două treimi deţinută de această formaţiune în legislativ fiind suficientă.

Controversatul amendament prevede, printre altele, pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele care publică ''informaţii false'' care ''zădărnicesc sau îngreunează'' combaterea coronavirusului.

Citește și: Câte cazuri de coronavirus sunt, în realitate, în România? Doar așa ajungi să fii TESTAT!

Mai multe ONG-uri şi organizaţii internaţionale, precum Institutul Internaţional de Presă (IPI), au criticat proiectul. Acesta ''este un efort de consolidare a controlului asupra informaţiei şi poate fi utilizat pentru intimidare şi forţarea autocenzurii în ceea ce a mai rămas din presa independentă (în Ungaria)'', menţionează într-un comunicat directorul adjunct al IPI, Scott Griffen, această organizaţie solicitând de asemenea Comisiei Europene să exercite presiuni asupra Ungariei pentru a modifica proiectul.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a declarat anterior că, ''în mod general'', măsurile adoptate de statele UE în cadrul stării de urgenţă pentru combaterea pandemiei de coronavirus trebuie să fie proporţionale şi provizorii, iar mass-media trebuie să rămână libere şi independente.

Ungaria are luni confirmate 167 de cazuri de COVID-19, dintre care şapte decese, dar Viktor Orban însuşi a admis că numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este în realitate mult mai mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.