Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plăci comemorative a victimelor masacrului de la Katyn, scoase de pe un fost sediu al NKVD

romanialibera.ro
krs polonia

Vicepremierul polonez, Piotr Glinski, ministru al culturii în guvernul de la Varşovia, a exprimat nemulţumirea ţării sale după ce două plăci care comemorau victimele masacrului de la Katyn au fost date jos de pe faţada fostului sediu al poliţiei secrete sovietice NKVD din oraşul Tver din vestul Rusiei, informează DPA.

"Este regretabil şi protestăm cu hotărâre împotriva acestui" gest, a declarat Piotr Glinski într-un interviu la postul de radio Trojka vineri, potrivit agerpres.ro.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 51: Cîțuleeee! Dorm toți...?

Cele două plăci comemorative au fost scoase joi de pe clădirea fostului NKVD din Tver, oraş situat la aproximativ 160 km nord-vest de Moscova, au relatat media ruse.

Katyn (vestul Rusiei) a fost unul din locurile unde în 1940 au fost masacraţi circa 22.000 de militari polonezi, prizonieri de război şi reprezentanţi eminenţi ai societăţii poloneze de la acea vreme de către poliţia politică sovietică la ordinul lui Stalin.

Acuzând iniţial trupele naziste de masacrarea polonezilor, Moscova a recunoscut abia în 1990 că ordinul de a-i ucide pe prizonierii polonezi a fost dat de dictatorul sovietic Iosif V. Stalin.

Citește și: Șeful CCR iese la rampă: De ce sunt neconstituționale amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare

În relatarea acestor evenimente din secolul XX, Rusia revine la vechile tipare staliniste, a opinat şeful Institutului polonez al memoriei naţionale, Jaroslaw Szarek, într-un interviu joi la radio Trojka.

"Puteţi retrage o placă comemorativă, dar aceasta nu anulează faptele, pe care toată lumea liberă le cunoaşte", a afirmat Szarek.

Vineri, europenii celebrează Ziua Victoriei în Europa, marcând împlinirea a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Citește și: Cel mai cunoscut medic infecționist din Europa: Povestea celui de-al doilea val este o fantezie

În Polonia, sfârşitul războiului a fost dulce-amar, întrucât ţara a fost ocupată de Uniunea Sovietică.

"Cu 75 de ani în urmă, speram să ne redobândim libertatea, dar Armata Roşie a rămas pe pământul polonez încă aproape 50 de ani. Să ne amintim de toate victimele şi eroii uitaţi ai acestor regimuri inumane", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un mesaj transmis vineri pe Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.